21. AUG 2015

Čučoriedkový cheesecake

Osviežujúci a zdravý čučoriedkový koláč. 

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 210 g zmäknutého živočíšneho masla 82 %
  • 100 g kokosového, alebo trstinového cukru
  • 2 menšie vajíčka, alebo 1 veľké
  • Na špičku noža badiánu (mletého)

Krémová časť:

  • 1250 g kvalitnej ricotty
  • 200 g 12 % smotany
  • 130 g kokosového cukru
  • 2 vajíčka
  • 60 g kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL škorice a tiež bourbon vanilky, alebo polovicu malej lyžičky kardamonu mletého a štvrť lyžičky mletého badiánu
  • 320 g lesných čučoriedok
  • 50 g čučoriedok na ozdobenie
  • patentná forma na pečenie s priemerom 30cm

Postup:

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. V miske vypracujeme ručne cesto na korpus. Vymiešame spolu múky  so zmäknutým maslom, cukrom, vajíčkami  a badiánom na kompaktnú hmotu a vytvoríme  bochník.  Necháme odpočívať hodinu v chladničke.

Medzičasom opláchneme čučoriedky a necháme ich odkvapkať v sitku. Odporúčam použiť klasické drobné, tmavé slovenské a nie kanadské. Vo vysokej nádobe na mixovanie zmixujeme spolu ricottu, smotanu, čučoriedky, koreniny a škrob. 

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na papieri na hrúbku 0,5 centimetra. Snažíme sa dosiahnuť tvar väčší  cca o 2 cm ako dno tortovej formy. Cesto preklopíme s papierom do formy a ručne dotvarujeme okraje do výšky 4-5 cm.

Krém nalejeme na korpus tesne pod okraj korpusu. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia 1 hodinu. Počas pečenia koláč kontrolujeme, povrch nesmie zhnednúť, prípadne znížime teplotu na 160 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť 30 minút,  tortovú formu uvoľníme a prípadne podrežeme okraje, ak sa lepia. Nemalo by sa to stať, pretože cesto je mastnejšie. Povrch posypeme čučoriedkami a po úplnom vychladnutí krájame na 18 až 20 kúskov.

Zdroj receptu: Silvia Horecká

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Čerešňové cookiesČerešňové cookies

 

 

Čučoriedkové muffinyČučoriedkové muffiny

 

 

 

Ovocný raw koláčikOvocný raw koláčik

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Čučoriedkový cheesecake

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.