Potrebujeme
- 170 g mandľového masla
- 140 g živočíšneho masla kravského 82 %
- 160 g trstinového cukru
- 150 g batátov uvarených a olúpaných
- 100 g pohánkovej múky
- 110 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 180 g ovsenej múky
- 50 g pomarančovej šťavy
- 1 malá lyžička citrónovej kôry (sušenej alebo z čerstvých citrónov)
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny
- 1 malá lyžička cejlónskej škorice
- troška mletého kardamónu a badiánu
Postup
Batáty v šupke dôkladne umyjeme a uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich. Kravské maslo roztopíme, nesmie byť horúce, a v miske vymiešame s mandľovým maslom a cukrom. Pridáme škoricu, badián, kardamóm, vajíčko izbovej teploty a vymiešame. Batáty v inej miske roztlačíme dohladka vidličkou a vmiešame do zmesi. Na záver prisypeme múky, sódu bikarbónu, kôru z citróna a pomarančovú šťavu. Ak dáte citrónovú šťavu, budú mať sviežejší tón chuti. Vypracujeme hustejšie lepivé a mastnejšie cesto. Dáme schladiť na hodinu do chladničky, pretože sa budú z neho lepšie tvarovať guľôčky. Plech vystelieme papierom na pečenie a tvarujeme guľôčky o priemere cca 3 cm. Dodržujeme rozostupy. Pri tejto veľkosti by vám malo vyjsť približne 60 ks. Pečieme cca 18 minút. Z plechu ich dajte vychladnúť na drevenú podložku. Vychladnuté ich uložte do papierovej krabice.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Muffiny, ktoré budete milovať.
Bezlepkové palacinky ako od babičky
Na palacinkách si môžu pochutnať aj celiatici.
Na nedeľné popoludnie ako stvorený, čo poviete?