Banánovo-jogurtový koláč s čokoládou
Niekedy vzniknú zaujímavé recepty aj pri upratovaní chladničky. Tento koláč je dôkaz.
Potrebujeme:
- 120 g mäkkého masla
- 150 g cukru (môže byť trstinový, kokosový)
- 4 vajíčka
- 100 g ovsenej múky
- 350 g špaldovej hladkej múky
- 380 g zrelých banánov bez šupky
- 1 malá lyžička škorice
- 450 g jogurtu bieleho hustého
- 1 dcl lieskového alebo mandľového mlieka
- 100 g bio sušených brusníc
- 15 g prášku do pečiva bezfosfátový
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny
Poleva:
- 30 g kokosového tuku
- 300 g kvalitnej tmavej čokolády na varenie
- forma na pečenie s priemerom 28cm s dierou vo vnútri ako na bábovku
Postup:
Vymiešame spolu vo veľkej miske zmäknuté maslo, cukor a vajíčka do krémovitej konzistencie. Banány vymixujeme na kašu spolu s lieskovým mliekom. Do krému pridáme múky, prášok do pečiva, sódu, škoricu, banány a postupne vmiešame jogurt a brusnice. Vznikne nám hustejšia zmes, ktorú nalejeme do formy vymazanej maslom aj z vnútornej strany. Položíme na plech a dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 stupňov Celzia cca 55 minút až hodinu. Po dopečení koláč vyklopíme, ale vrchnú časť necháme na ňom položenú, aby chladol postupne, pomaly. Po cca 3 až 4 hodinách si pripravíme tekutú čokoládu tak, že vo vodnom kúpeli v miske rozpustíme kokosový tuk a čokoládu do tekutej konzistencie. Polejeme koláč a môžeme krájať a hodovať.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Čokoládovo-mandľové crinkles bez lepku
Crinkles, známe ako čokoládové krehké sušienky, môžu príjemne spestriť jesenné dni.
Kváskové koláče sú nielen veľmi chutné, ale i zdravé.
Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.