5. OKT 2016

Kváskový kysnutý koláč

Kváskové koláče sú nielen veľmi chutné, ale i zdravé. 

Suroviny (veľkosť plechu 20×35 cm, cesto bolo vyššie, ak máte radi tenký kysnutý koláč a veľa ovocia a orechovej posýpky, zvoľte väčší plech, alebo dva menšie a roztiahnite cesto na tenšie):

  • kvások zo 100 g celozrnnej špaldovej múky a zo 100 ml vody (kvások si rozkvaste už večer pred pečením, ráno zamieste cesto a nechajte kysnúť, ráno lyžicu odložíte späť do chladničky a zo zvyšku pečiete)
  • 4 lyžice cukru (ja som použila datľový sirup, tak som mala cesto tmavšie)
  • 60 g masla 
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 vajíčko
  • 200 g špaldovej bielej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • cca 200 ml mlieka (použila som domáce orechové mlieko)

Postup: 

Cesto som nechala vypracovať v kuchynskom mixéri a dala kysnúť – keďže to je kváskový proces, cesto kysne 6 hodín aj viac. Závisí to od sily kvásku a aj od rôznych iných faktorov  – od teploty v dome, od vlhkosti a pod. Niekedy cestu pomáham vo vyhriatej rúre.

Potom som ho preložila na vymastený plech, mala som ho redšie, natiahla do strán na celý plech, položila naň ovocie. Keďže sa väčšinou nevieme s deťmi dohodnúť, aké, tak volíme aspoň dva druhy, pol na pol – v tomto prípade vyhrali mrazené slivky a na ne maková posýpka, a rebarbota/jahody s orechovou posýpkou.

  • Posýpka: maslo, špaldová celozrnná múka, kokosový cukor, pomleté vlašské orechy, mak

Koláč som nechala ešte aspoň hodinku podkysnúť aj s ovocím. Ak máte mrazené ovocie, treba ho vybrať z mrazničky skôr a nechať dobre rozmraziť a odkvapkať. Potom koláčik upečieme a podávame.

Zdroj: kolacebezprace.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:

Syrovo tapiokové pečivo bez lepkuSyrovo-tapiokové pečivo bez lepku

Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka, pri návšteve Brazílie. 

 

Špaldová bábovka s medom a lieskovcamiŠpaldová bábovka s medom a lieskovcami

Túto bábovku dokážu upiecť aj začiatočníci. 

 

slivkový pájSlivkový páj

Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kváskový kysnutý koláč

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.