Zeleninová polievka s batatmi a cviklou
28. DEC 2016

Zeleninová polievka s batatmi a cviklou

Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály a dôležité polyfenolové antioxidanty. 

Potrebujeme:

  • 5 veľkých mrkiev
  • 3 stredné cvikly
  • 1 veľký paštrnák
  • polovicu menšieho kelu
  • 2 veľké bataty
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/2 malej lyžičky kurkumy
  • 4 celé klinčeky
  • štipka škorice
  • nové korenie (5 guľôčok)
  • čierne mleté korenie z mlynčeka
  • 2 bobkové listy
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
  • 3 vetvičky tymianu
  • hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate (nasekanej)
  • na špic noža kumínu a mletého koriandru  (môžete použiť aj rascu namiesto kumínu)
  • 1/2 malej lyžičky  himalájskej soli alebo lyžica domácej zeleninovej soli
  • 3 – 4 l vody

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú nadrobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame  a nakoniec  ešte na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymian, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ju ničím a jeme bez chleba.  V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Biela zimná polievkaBiela zimná polievka

Polievka je pripravená zo zeleru a jabĺk a nechýbajú ani rozmarínové krutóny. 

 

Hovädzí vývarHovädzí vývar

Čo navariť a ako posilniť imunitný systém? Odpoveďou je určite vývar z mäsa a kostí s troškou pálivejšieho korenia.

 

Petržlenovo-feniklový krémPetržlenovo-feniklový krém

Petržlen a fenikel tvoria dokonalý pár. Aspoň tak sa povráva, čo sa tejto voňavej a lahodnej polievky týka.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninová polievka s batatmi a cviklou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1461
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.