25. APR 2016

Tortilly z ovsenej, ražnej, špaldovej a jačmennej múky

Tortilly pre náročných, ktoré chutia skvelo a sú zdravé. 

Nekysnuté tortilly

Potrebujeme

  • 100 g celozrnnej ražnej múky
  • 100 g jačmennej  múky celozrnnej
  • 150 g  ovsenej múky
  • 180 g špaldovej múky hladkej 
  • 2 veľké lyžice olivového oleja
  • cca 3 dcl vlažnej vody
  • malú čajovú lyžičku himalájskej soli

Postup

Všetky ingrediencie  vymiešame v kuchynskom robote a vodu prilievame postupne, aby nám vznikla hutná lepivá konzistencia cesta. Cesto vyberieme a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý necháme 30 minút odpočinút. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame na časti hrubé asi 3 až 4 cm. Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenkú placku (asi 3 mm) a pečieme na suchej panvici na miernom ohni cca 1 a pol minúty z každej strany. Tortilly môžu trochu stvrdnúť, ale nemajte strach, pri ohreve pred použitím určite zmäknú. Zabaľte ich do utierky alebo po vychladnutí do mikroténu a dajte do mrazničky.

Kysnuté tortilly

Potrebujeme

  • 100 g ovsenej  múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 60 g jačmennej múky
  • 100 g špaldovej múky celozrnnej hladkej 
  • 20 g bio kvasníc lisovaných
  • cca 2 dcl vlažnej vody
  • malá čajová lyžička himalájskej soli
  • tekvicové semienka nasekané  (cca 15 ks)

Postup

Pripravíme si kvások tak, že do zmesi múk v mise urobíme jamku, nalejeme tam vlažnú vodu a rozdrobíme do nej kvasnice, môžeme pridať troška cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto. Kvások nám začne pracovať, pridáme tekvicové semienka a v kuchynskom robote vypracujeme na hladké hutnejšie cesto. Ak sa nám javí riedke, prisypeme lyžičku hladkej múky. Necháme vykysnúť v mise po utierkou cca hodinu a štvrť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a pokračujeme tým istým spôsobom ako pri nekysnutých tortillách.

Zdroj receptu: horecka.sk

zdravedesiate

 

 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Nekvasený ražný chlieb od pani jarkyNekvasený ražný chlieb od pani Jarky

Tento recept na chutný chlebík nám poslala naša čitateľka, pani Jarka. 

 

 

Nedeľný špaldový chlebíkŠpaldový chlebík

Vyskúšajte ďalší vynikajúci recept na domáci chlieb. 

 

Zdravý kváskový chliebZdravý kváskový chlieb

Návod na to, ako si pripraviť kvások doma a pripraviť z neho voňavý chlieb. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tortilly z ovsenej, ražnej, špaldovej a jačmennej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.