29. DEC 2015

Zdravý kváskový chlieb

Návod na to, ako si pripraviť kvások doma a pripraviť z neho voňavý chlieb. 

1. KROK: Pripravme si domáci kvások

Príprava kvásku nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Trvá síce 4 dni, ale hravo ju zvládneš aj ty. A za ten domáci chlebík to rozhodne stojí. Poďme pekne poporiadku.

Čo budeme potrebovať?

  • sklenenú nádobu
  • drevenú varešku
  • bio ražnú múku
  • vlažnú vodu

Ako budeme postupovať?

1. deň – príprava kvásku

Do sklenenej nádoby, v ktorej nám bude kvások kysnúť, si dáme 100 g alebo 3 lyžice bio ražnej múky. Pridáme vlažnú vodu (cca 80-100 ml) tak, aby nám vzniklo "palacinkové", nie však veľmi riedke cesto. Prikryjeme servítkou alebo potravinovou fóliou a dáme na najteplejšie miesto v byte. Necháme ho odpočívať do nasledujúceho dňa.

2. deň – prvé kŕmenie kvásku

Mali by sa nám objaviť prvé bublinky. Pridáme 3 lyžice múky, vodu izbovej teploty a dobre premiešame (konzistencia by mala opäť pripomínať palacinkové cesto). Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto. Farba kvásku by sa nemala meniť. Môžeme pozorovať prvé bublinky a objem kvásku by sa mal zväčšovať.

3. deň – druhé kŕmenie kvásku

Mali by sme cítiť kyslejšiu vôňu. Zopakujeme to, čo v predchádzajúci deň. Ak by sme mali malú sklenenú nádobu, vymeníme ju za väčšiu, aby nám kvások nevytiekol. Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto.

4. deň – kvások je pripravený na použitie

Kvások by mal byť už hotový, dosť kyslý a plný bubliniek. A tak sa môžeme s chuťou pustiť do prípravy chlebíka.

2. KROK: Ideme piecť chlebík

Čo budeme potrebovať?

  • 100-150 g kvásku 
  • 350 g ražnej múky, alebo pšeničnej celozrnnej či špaldovej
  • 75 g pohánkovej múky
  • 75 g cícerovej múky

TIP: Ak by si na začiatok nechcela miešať múky, tak si daj 500 g ražnej múky, alebo 500 g špaldovej. Prípadne pol na pol, teda 250 g ražnej a 250 g špaldovej múky.

  • 300 g vlažnej vody,
  • 100-150 g uvareného obilia (špalda, nahý ovos, pšeno, krúpky alebo i uvarené strukoviny) – túto ingredienciu však môžeš vynechať
  • 2 lyžičky rasce, alebo MAHA korenie či koriander, aníz, fenikel 
  • 2 lyžičky morskej či himalájskej soli
  • 1 lyžicu semienok podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové), alebo oriešky, ktoré si vopred namočíme
  • môžeme pridať sušené paradajky či postrúhanú mrkvu

Ako budeme postupovať?

Múku zmiešame s korením, soľou a pridáme obilie. Kvások si rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do cesta. Ručne dobre vymiesime. Necháme v miske, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme v teple kysnúť 8-12 h.

Zvykla som si chlebík takto pripravovať večer. Nechám ho cez noc nakysnúť a ráno pečiem. Ja mám sklenenú obdĺžnikovú formu, niečo ako na biskupský chlebík. Pokojne však môžeš použiť i formu na tortu či inú formu. Vyložíme si ju papierom na pečenie a cesto do nej premiestnime.

Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme cca  1 ½-1 ¾ hodiny. Naučila som sa nepoužívať vyššiu teplotu ako je 180 °C. Pri vyšších teplotách už pokrmy nie sú pre zdravie úplne najvhodnejšie.

A je to! Chlebík po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Uskladňujeme najlepšie v látkovom (ľanovom) vrecku.

Zdroj receptu: fitshaker.sk

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítajú tento článok, zaujímajú sa tiež o:

Bochníky z ražnej a konopnej múky s avokádomBochníky z ražnej a konopnej múky s avokádom

Tieto mini chlebíky z ražnej múky majú veľmi zdravý nádych vzhľadom  aj obsahovo aj chuťovo. 

 

 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkouCelozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci.

 

Domáci chlieb s červenou šošovicou / bezlepkový/Domáci chlieb s červenou šošovicou

Veľmi sa mi osvedčila manioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejším a menej drobivým.


Autor článku

Fitshaker

Fitshaker .sk

Fitshaker je virtuálne fitko pre ženy, kde si môžu zacvičiť svoje obľúbená cvičenia v pohodlí svojho domova prostredníctvom videí. Ideálne pre všetky zaneprázdnené ženy, mamičky, či tehuľky, ktorým záleží na svojej postave.

http://www.fitshaker.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravý kváskový chlieb

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.