Domáce jemné špaldové žemle
Najlepšie boli tesne po upečení, mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne.
Potrebujeme
- 440 g hladkej špaldovej múky
- 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 50 g kurakkanovej alebo pšenovej múky
- 3 dcl 10 % smotany na varenie
- 150 ml bieleho bio jogurtu
- 40 g droždia
- malá lyžička himalájskej soli
- sezamové zrnká na posypanie
- mlieko na potretie žemlí
Postup
Z mlieka, trošky smotany a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie a zalejeme. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások „retiazkuje" a vznikajú v ňom bublinky, vymiesime v kuchynskom robote dohladka cesto zo všetkých ingrediencií. Necháme kysnúť cca hodinu na teplom mieste, prikryté utierkou. Cesto vyklopíme na dosku a vypracujeme bochník. Vytvarujeme z neho hrubý valec asi 6 až 7 cm dlhý a krájame na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujeme žemle. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie s primeraným odstupom, potrieme mliekom a posypeme sezamom. Pečieme v teplovzdušnej rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10 až 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10 – 12 cm.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tortilly z ovsenej, ražnej, špaldovej a jačmennej múky
Tortilly pre náročných, ktoré chutia skvelo a sú zdravé.
Nekvasený ražný chlieb od pani Jarky
Tento recept na chutný chlebík nám poslala naša čitateľka, pani Jarka.
Vyskúšajte ďalší vynikajúci recept na domáci chlieb.