3. MÁJ 2016

Domáce jemné špaldové žemle

Najlepšie boli tesne po upečení, mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne.

Potrebujeme

  • 440 g hladkej špaldovej múky 
  • 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky 
  • 50 g kurakkanovej alebo pšenovej múky
  • 3 dcl 10 % smotany na varenie
  • 150 ml bieleho bio jogurtu
  • 40 g droždia 
  • malá lyžička himalájskej soli
  • sezamové zrnká na posypanie
  • mlieko na potretie žemlí

Postup

Z mlieka, trošky smotany a lyžice vlažnej vody pripravíme kvások tak, že do zmesi múk urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie a zalejeme. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Necháme vykysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Keď kvások „retiazkuje" a vznikajú v  ňom bublinky, vymiesime v kuchynskom robote dohladka cesto zo všetkých ingrediencií. Necháme kysnúť cca hodinu na teplom mieste, prikryté utierkou. Cesto vyklopíme na dosku a vypracujeme bochník. Vytvarujeme z neho hrubý  valec asi 6 až 7 cm dlhý a krájame na kúsky asi 4 cm široké, z ktorých vytvarujeme žemle. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie s primeraným odstupom, potrieme mliekom a posypeme sezamom. Pečieme v teplovzdušnej rúre cca 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Z tejto dávky vám vyjde 10 až 11 krásnych veľkých žemlí s priemerom 10 – 12 cm.

zdravedesiate

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

2 x tortilly z ovsenej,ražnej,špaldovej a jačmennej múkyTortilly z ovsenej, ražnej, špaldovej a jačmennej múky

Tortilly pre náročných, ktoré chutia skvelo a sú zdravé. 

 

Nekvasený ražný chlieb od pani jarkyNekvasený ražný chlieb od pani Jarky

Tento recept na chutný chlebík nám poslala naša čitateľka, pani Jarka. 

 

Nedeľný špaldový chlebíkŠpaldový chlebík

Vyskúšajte ďalší vynikajúci recept na domáci chlieb. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce jemné špaldové žemle

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.