13. FEB 2016

Šťavnatý jablkový koláč

Dobrým jablkovým koláčom nemôžete nikdy nič pokaziť. 

Suroviny:

(recept na 8-10 porcií)

Na jablkové pyre potrebujeme:

  • 800 g našúpaných a nakrájaných jabĺčok 
  • cca 50 ml vody
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • polovičku vanikového lusku

na cesto:

  • 200 g špaldovej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 100 g chladeného masla
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • vanilkový cukor
  • 3-4 jabĺčka na ozdobenie

POSTUP

Najprv si pripravíme cesto, keďže nám musí 2 hodiny odstáť v chladničke. Zmiešame spolu preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej nakrájame na kocky nakrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho dve hodiny odstáť v chladničke. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred.

Kým sa cesto chladí, pripravíme si jabĺčkové pyré. Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich variť do hrca spolu s ostatnými prísadami. Varíme do zmäknutia cca 10 minút. Uvarené jabĺčka môžeme rozmixovať nahladko, alebo ich necháme tak, ako sa nám uvarili. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov.

Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Cesto popicháme vidličkou a polejeme ho lahodným jablčným pyré, ktoré sme pripravili.

Na pyré poukladáme jabĺčka, ktoré si vopred očistíme a nakrájame na tenké mesiačiky a posypeme troškou vanilkového cukru. Pečieme cca 30 minút. 

Zdroj receptu: biteme.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Romantické raňajky s celozrnnými lievancamiRomantické raňajky s celozrnnými lievancami

Poznáte tie reklamy na kávu, v ktorých vôňa rannej, čerstvo zomletej kávy, pohladí dušu vášho milého? 

 

 

Pšenový koláčPšenový koláč

Pšeno je proso bez semenných šupiek. 

 

 

Zdravé čokoládové cupcakes (proteín) bez múkyZdravé čokoládové cupcakes bez múky

Bez múky, bez škrobu, bez lepku, bez cukru, bez masla, margarínu či oleja, bez mlieka, bez smotany, plný proteínov a antioxidantov.

 


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šťavnatý jablkový koláč

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.