Bezlepkové kokosovo-makové koláčiky bez cukru
Jeden z mojich makových koláčov, ktoré si získajú tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a cukru.
Maková časť:
- 100 g mletého maku
- 3 PL kokosového oleja
- 5 PL kokosovej smotany/mlieka
- 1 PL kakaa
- 6 ks sušených sliviek
- 1 PL medu (ak potrebujete dosladiť)
Postup:
Všetko suroviny dáme do misky, premiešame a poriadne prejdeme tyčovým mixérom, aby sa slivky rozmixovali a spojili s ostatnými ingredienciami. Makovú plnku dáme na dno košíčkov na mafinky (asi tak do výšky 0,4-0,6 cm), poriadne pritlačíme, aby bola plnka rovnomerne rozložená.
Kokosová časť:
- 180 g tofu natural
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 100 ml kokosového mlieka/smotany
- 5-8 PL kokosu
- kokosové hobliny na dozdobenie, alebo kokos
Postup:
Tofu nastrúhame na veľkom strúhadle, pridáme ostatné suroviny a zmixujeme tyčovým mixérom. Navrstvíme na makovú časť, posypeme hoblinami. Dáme do rúry pri 180 stupňoch na 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Výborne chutia, keď sú vychladnuté.
Zdroj receptu: foodblogerka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Každý určite poznáte klasické linecké koláčiky. Vyskúšala som ich v bezlepkovej forme.
Tento recept vychádza zo starej rodinnej kuchárky, ale dovolila som si biely práškový cukor vymeniť za trstinový a bielu múku za špaldovú.
Túto pochúťku vyrábame zo špaldovej múky. Obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny, vitamínov (najmä vitamínu B), ale aj enzýmov a stopových prvkov oproti bielej múke.