Vianočné mafiny
Túto pochúťku vyrábame zo špaldovej múky. Obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny, vitamínov (najmä vitamínu B), ale aj enzýmov a stopových prvkov oproti bielej múke. A jej oriešková chuť je ideálna na vianočné pečenie
Čo potrebujeme?
- 2 poháre špaldovej múky
- ¼ šálky hnedého cukru
- 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého anízu
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nasekaných sušených datlí
- ¼ šálky nakrájaných sušených marhúľ
- 3 veľké vajcia
- ½ šálky medu
- 1/3 šálky olivového oleja
- 2 lyžičky čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
- ¾ šálky čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy (potrebujeme 2 pomaranče)
- ½ šálky nasekaných orechov + 3 lyžice orechov na posypanie
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Do mafinovej formy si dáme papierové košíčky. Zmiešame: múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, aníz a soľ. Pridáme nasekané sušené datle, marhule a dobre mixérom premiešame. V druhej miske si rozšľaháme vajcia, pridáme med, olivový olej, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu. Zmiešame suché suroviny s mokrými a pridáme nasekané orechy. Plníme mafiny približne do polovice a navrch nasypeme nasekané orechy, alebo čokoládu. Pečieme 15-17 minút pri 190-tich stupňoch. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť.
Zdroj foto: Lucia Méresová
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Muffiny sú stále veľmi populárne a pripraviť sa dajú aj bez múky.
Cukinové muffiny s oranžovým pyré a cviklovým carpacciom
Tento recept je ako stvorený pre tých, ktorí chcú svoj jedálniček obohatiť o zdravé a bezmäsité jedlo. Navyše, ak hľadáte niečo naozaj nové, práve ste to našli.
Pripravte si zdravé a chutné muffinky s čučoriedkami, ktoré vám pripomenú teplé a slnečné mesiace, hoci vonku vládne pochmúrne počasie.