15. DEC 2015

Tradičné zázvorníky

Tento recept vychádza zo starej rodinnej kuchárky, ale dovolila som si biely práškový cukor vymeniť za trstinový a bielu múku za špaldovú.

Potrebujeme:

  • 0,320 kg práškového cukru (dala som trstinový  300 g)
  • 0,320 kg hladkej múky
  • 0,052 kg múka hrubá na posypanie
  • 0,200 kg hrubej múky (dala som špaldovú hrubú celozrnnú)
  • 2 celé vajcia
  • 0,170 kg žĺtok (čo je asi z  5-6 vajíčok)
  • 0,025 kg zázvoru mletého
  • 0,050 kg citrónovej kôry
  • 0,004 kg salajky, alebo sódy bikarbóny

Postup:

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame, najlepšie v kuchynskom robote. Cesto necháme odpočívať 2 hodiny. Potom vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na pomúčený plech. Prebytočnú múku zmetieme a na druhý deň upečieme pri teplote 150 stupňov Celzia cca 13-15 minút. Po upečení ihneď podkrojíme, aby sa neprilepili.

Zdroj: http://horecka.wordpress.com/2013/12/22/zazvorniky-tradicne/

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Zázvorové čajové sušienkyZázvorové čajové sušienky

Keďže v zime často pijeme doma zázvorový čaj, tieto sušienky sa k nemu dokonale hodia.

 

 

Vianočné muffinyVianočné mafiny

Túto pochúťku vyrábame zo špaldovej múky. Obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny, vitamínov (najmä vitamínu B), ale aj enzýmov a stopových prvkov oproti bielej múke. 

 

 

Maková tortaMaková torta

Dezerty a koláčiky. To je to, čo na Vianociach milujeme. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tradičné zázvorníky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.