Tradičné zázvorníky
Tento recept vychádza zo starej rodinnej kuchárky, ale dovolila som si biely práškový cukor vymeniť za trstinový a bielu múku za špaldovú.
Potrebujeme:
- 0,320 kg práškového cukru (dala som trstinový 300 g)
- 0,320 kg hladkej múky
- 0,052 kg múka hrubá na posypanie
- 0,200 kg hrubej múky (dala som špaldovú hrubú celozrnnú)
- 2 celé vajcia
- 0,170 kg žĺtok (čo je asi z 5-6 vajíčok)
- 0,025 kg zázvoru mletého
- 0,050 kg citrónovej kôry
- 0,004 kg salajky, alebo sódy bikarbóny
Postup:
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame, najlepšie v kuchynskom robote. Cesto necháme odpočívať 2 hodiny. Potom vyvaľkáme na plát hrubý pol centimetra. Vykrajujeme zázvorníky a položíme na pomúčený plech. Prebytočnú múku zmetieme a na druhý deň upečieme pri teplote 150 stupňov Celzia cca 13-15 minút. Po upečení ihneď podkrojíme, aby sa neprilepili.
Zdroj: http://horecka.wordpress.com/2013/12/22/zazvorniky-tradicne/
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Keďže v zime často pijeme doma zázvorový čaj, tieto sušienky sa k nemu dokonale hodia.
Túto pochúťku vyrábame zo špaldovej múky. Obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny, vitamínov (najmä vitamínu B), ale aj enzýmov a stopových prvkov oproti bielej múke.
Dezerty a koláčiky. To je to, čo na Vianociach milujeme.