Teplý zemiakový šalát s čakankou
V zimnom období máme prevažne jednostrannú stravu, naše jedlá nehýria farbami tak, ako v iných ročných obdobiach.
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg šalátových zemiakov
- 1 menšiu hlávku červenej čakanky
- 2 červené cibule
- sladkokyslý nálev
- 3 polievkové lyžice kvalitného oleja
- čerstvú petržlenovú vňať
- sušenú šunku (nemusí byť)
Postup:
Šalátové zemiaky umyte a dajte variť do vody, ktorú môžete aj osoliť. Zemiaky nemajú byť rozvarené. Po uvarení ich ošúpte a odložte.
Sladkokyslý nálev na zemiakový šalát pripravte nasledovne:
1/2 litra vody, 3 polievkové lyžice octu, 3 polievkové lyžice trstinového cukru, 1/2 lyžice soli a 1/2 lyžice horčice zmiešajte. Všetko spolu uvarte, do vriaceho nálevu pridajte na kolieska nakrájanú červenú cibuľu (už nevarte) a nechajte len spariť. Tento nálev je univerzálny a môžete ho vychladnutý použiť aj na iné šaláty. Horúci nálev dajte do misy, pridajte na plátky nakrájané teplé zemiaky, jemne premiešajte. Pridajte k tomu na kúsky potrhané listy červenej čakanky a znovu premiešajte. Olej pridajte až na záver. Ak by ste dali najskôr olej, tento by obalil zemiaky a nálev by sa nedostal k zemiakom. Pred podávaním posypte šalát nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Grilovaná zelenina s cícerom a krutónmi
Cícer mnohí označujú za proteínovú bombu, čiže do jedálnička športovcov rozhodne patrí.
Detox šalát s horčicovo-medovým dressingom
Skvelý na odľahčenie.
Voňavý jesenný šalát s karamelizovanou hruškou
Snažíte sa urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie a štíhlu líniu? Tento zeleninový šalát stojí rozhodne za vyskúšanie.