Zeleninová ,,hŕstková” polievka s ovsom
Jedna z polievok z kategórie tých najzdravších.
Suroviny:
- 100 g ovsa nahého – nemusí sa lúpať, namočíme na 3 až 4 hodiny a zlejeme vodu
- 100 g červenej šošovice
- 100 g zelenej šošovice namočíme na 4 hodiny a zlejeme
- 3 väčšie mrkvy
- 1 brokolica
- 1 veľká červená cibuľa
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 cm kúsok koreňa galangal, ak nemáte, použite čerstvý zázvor alebo stonku citrónovej trávy
- mletá rasca, horčicové semienko a koriander sušený – vyrobíme si zmes v mažiari a pridáme plnú čajovú lyžičku
- malá lyžička mletej kurkumy
- troška mletej červenej papriky
- saturejka (čerstvá alebo sušená)
- senovka grécka mletá alebo podrvená v mažiari
- koriandrová vňať 1 lyžica
- 2 bobkové listy
- 3 – 4 litre vody
- soľ a korenie z mlynčeka
Postup:
Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridáme kurkumu, papriku a saturejku – korenie, rascu, horčicové semienka, sušený koriander – zmes a mrkvu nakrájanú na tenké polmesiačiky a galangal koreň. Krátko restujeme. Pridáme oba druhy šošovice, ovos, bobkový list a zalejeme vodou. Varíme cca 40 až 50 minút, kým nie sú strukoviny mäkké a ovos tiež. Pred dovarením, cca 5 až 8 minút, vhodíme do polievky brokolicu, rozdelenú na ružičky a koriandrovú vňať. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Brokolica sa nesmie rozvariť.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Stačia štyri ingrediencie a chutná polievka je na svete.
Rýchla a sýta polievka, dostupná počas celého roka.
Paradajková polievka s chrumkavou fazuľkou
Paradajky, hlavne tepelne upravené, sú bohaté na lykopén.