Hrejivá cibuľová polievočka
Už ste niekedy skúšali variť cibuľovú polievku?
SUROVINY
Na cca 8 porcií potrebueme
- 700 g cibule (pribl. 3 veľké alebo 5 menších cibúľ)
- 40 g masla
- 150 ml suchého bieleho vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 stonky tymianu (môže byť aj sušený – pribl. 1 až 2 čajové lyžičky)
- 1 bobkový list
- nastrúhaný tvrdý syr
- francúzku bagetu
- soľ, korenie
POSTUP
Tento recept vás tak poteší, že budete pri príprave plakať od šťastia – začíname totiž tým, že cibuľu očistíme a nakrájame. Vytiahneme veľký hrniec, roztopíme v ňom maslo a pridáme na krátke, tenké prúžky nasekanú cibuľu. Pri nízkej teplote cibuľu a za občasného miešania opekáme na masle približne 15 min., kým nechytí zlatistú farbu. Potom zalejeme 1/3 bieleho vína a počkáme, kým sa tekutina vyparí.
Pridáme zvyšné víno, necháme krátko zovrieť a zalejeme zeleninovým vývarom. Potom pridáme nasekané lístky tymianu a bobkový list a necháme 30 min. pri nízkej teplote variť pod pokrievkou. Občas premiešame.
Kým sa nám polievka varí, nakrájame si bagetu na kolieska, posypeme nastrúhaným syrom a dáme krátko zapiecť do rúry, kým sa syr neroztopí a trošku nepripečie.
Polievku napokon dochutíme korením a soľou. Syrovú bagetu buď vložíme priamo do polievky a ihneď podávame, alebo bagetu servírujeme len bokom k polievke.
Zdroj biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Starkina fazuľová polievka VEGGIE verzia
Stará klasika s malou bezmäsitou obmenou. Treba vyskúšať.
Polievka zo žltého poleného hrachu
Veľmi jednoduchá a chutná polievka z lúpaného žltého hrachu.
Mrkvový krém s kokosovým mliekom
Zdravá a chutná pre všetkých.