Potrebujeme
- 200 g aktívneho kvásku, už rozkvaseného (získame ho rozkvasením kvásku so 100 g ražnej celozrnnej múky a 100 ml vody)
- 2 lyžice masla (môže byť aj kokosový olej)
- 1 väčší hrnček ražnej celozrnnej múky (môžete skúsiť aj inú, napr. špaldovú celozrnnú)
- 1 lyžička himalájskej soli
- na posypanie mak, sezam, rôzne sušené bylinky
Postup
Toto všetko dobre zmiešame. Mali by sme získať husté a mäkké cesto ako plastelína. Dáme odležať do chladničky na niekoľko hodín. Ja zvyknem na celú noc. Cesto vyberieme, rozdelíme na polovicu, vytvoríme valčeky a tie vyvaľkáme na silikónovej podložke natenučko. Preložila som ich na plechy, ktoré som ešte prikryla utierkou na polhodinu až hodinu.
Potom som pláty nakrájala na kúsky, aké som chcela, jemne postriekala vodou a posypala makom a sezamom. A ešte jemne osolila hrubozrnnou himalájskou soľou.
Pečieme v rozpálenej rúre tak dlho, kým ich nemáme dostatočne zafarbené alebo chrumkavé. Sú veľmi chutné a chrumkavé, vhodné len tak k vínu alebo aj ako príloha k jedlu – napríklad k šošovicovej polievke.
Zdroj receptu: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Chutné a zdravé, a navyše dodajú energiu.
Najlepšie boli tesne po upečení, mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne.
Oceníte ich pri cestovaní, v práci alebo s deťmi na ihrisku.