Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.
Potrebujeme:
- 230 g grahamovej pšeničnej múky
- 100 g ražnej múky celozrnnej
- 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
- 240 g špaldovej hladkej múky
- 3,5 dcl vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 40g kvasníc (klasické pekárenské droždie v kocke)
- 2 malé kávové lyžičky himalájskej soli
- 1 PL lúpaných tekvicových semien
- 1 ČL rímskej rasce, rasce a fenikla
Postup:
Do veľkej nerezovej misy z kuchynského robota som nasypala všetky múky a hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, kde som nadrobila droždie a zaliala 1 a pol dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30-tich minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval – vytváral bublinky.
Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry. Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta na pomúčenej doske vytvarovala zľahka vysoký bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút.
Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov, ale môžete iba popichať vidličkou a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou.
Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje v tej jenskej mise, je ideálne mäkký. Podobný chlieb robievam tiež z kvásku. Na toto isté (viď hore cca 670 g múky) množstvo múky dávam 6 polievkových lyžíc kvásku a cesto nechám kysnúť minimálne 8 hodín, najlepšie cez noc.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Očakávate návštevu a chcete pripraviť rýchle jednohubky, ktoré budú chutiť naozaj každému?
Cuketový chlieb s vlašskými orechmi
Sezóna cukiet je v plnom prúde. Každé leto vymýšľam a skúšam nové spôsoby, ako ju použiť.
Bryndzová nátierka s bylinkami a medvedím cesnakom
Nátierku si môžete dať aj na mäso či cestoviny.