Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
8. NOV 2016

Potrebujeme:

  • 230 g grahamovej pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky celozrnnej
  • 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 240 g špaldovej hladkej múky
  • 3,5 dcl vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 40g kvasníc (klasické pekárenské droždie  v kocke)
  • 2 malé kávové  lyžičky himalájskej soli
  • 1 PL lúpaných tekvicových semien
  • 1 ČL rímskej rasce, rasce a fenikla

Postup:

Do veľkej nerezovej misy z kuchynského  robota som nasypala všetky múky a hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, kde som nadrobila droždie a zaliala 1 a pol dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30-tich minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval – vytváral bublinky. 

Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry. Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta na pomúčenej doske vytvarovala zľahka vysoký  bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. 

Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov, ale môžete iba popichať vidličkou a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút  bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. 

Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje v tej jenskej mise, je ideálne mäkký. Podobný chlieb robievam tiež z kvásku. Na toto isté (viď hore cca 670 g múky) množstvo múky dávam 6 polievkových lyžíc kvásku a cesto nechám kysnúť minimálne 8 hodín, najlepšie cez noc.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cícerová nátierkaCícerová nátierka

Očakávate návštevu a chcete pripraviť rýchle jednohubky, ktoré budú chutiť naozaj každému? 

 

 

Cuketový chlieb s vlašskými orechmiCuketový chlieb s vlašskými orechmi

Sezóna cukiet je v plnom prúde. Každé leto vymýšľam a skúšam nové spôsoby, ako ju použiť.

 

 

Bryndzová nátierkaBryndzová nátierka s bylinkami a medvedím cesnakom

Nátierku si môžete dať aj na mäso či cestoviny.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.