Baklažánový baba ganoush alebo multinátierka
Táto nátierka sa dá použiť ako príloha k zeleninovým plackám, koftám, fašírkam, karbonátkam, falafelu, k pečenému mäsu a na chlieb.
Suroviny
- 2 veľké baklažány – prekrojiť, posoliť a pokvapkať citrónovou šťavou, po 15-tich minútach vysušiť utierkou
- 6 strúčikov cesnaku (roztlačeného)
- šťava z jedného citrónu
- 2 PL tahini sezamovej pasty
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 10 nasekaných lístkov medovky lekárskej
- štipka kurkumy
- 150 g bieleho jogurtu
- soľ podľa chuti
- kumín – rímska rasca
- horčicové semienko
- Koriander semienko – alebo hotové mahá korenie
- chilli pikantná verzia
Postup
Baklažány, rozkrojené na polovicu, umyté a osušené od soli, upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia, kým nezhnednú, asi 30 až 40 minút. Vydlabeme vychladnutú dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme cesnak, nasekané bylinky, medovku, kurkumu, tahini pastu, koreniny – utlačené v mažiari, premiešame a nakoniec pridáme jogurt. Ak sa vám zdá konzistencia príliš nepoddajná, použite tyčový mixér a krátko zmixujte. Udržujte v chlade maximálne tri dni.
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Okrem avokáda využijete karfiol, zázvor a niekoľko ďalších ingrediencií.
Osviežujúca a chutná. Viac dodávať netreba.
Cviklová nátierka s píniovými orechmi
Dobrá správa je, že táto zeleninová nátierka sa dá použiť ako príloha k steaku namiesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu.