Vďaka bylinkám sú jedlá chutnejšie a voňavejšie, ľudia zasa zdravší. Pomôžu pri nachladnutí, bolesti brucha i zlej nálade. Sú skromné na starostlivosť a bohaté na liečivé účinky. Ktoré z liečivých rastlín nesmú vo vašom jedálnom lístku chýbať?
Šťavnaté leto je tu a dopraje nám kopec šťavnatého ovocia. Prečo je dobré konzumovať dostatok ovocia? Ktoré ovocie preferovať, ktorému sa "venovať" pomenej?
Ak milujete sladkosti, táto veta s najväčšou pravdepodobnosťou zaznieva z vašich úst často. Závislosť na sladkostiach sa lieči ťažko, ale postupne je možné chuť na sladké dostať pod kontrolu. Začať treba hneď!
Možno aj vy máte v pamäti babičkine voňajúce bylinky, ktoré pravidelne zbierala po lúkach a v záhrade. V prípadoch, keď niekto blízky ochorel alebo ho trápili všakovaké zdravotné problémy, babička vždy s prehľadom siahla do vrecúška s účinnou liečivou bylinkou. Aj dnes sú liečivé bylinky nápomocné pri zdravotných ťažkostiach.
Stévia je považovaná za zdravú náhradu organizmu neveľmi prospešných umelých sladidiel a cukru. Práve ten je jedným z faktorov, ktoré sú zodpovedné za nadváhu, obezitu, cukrovku a ďalšie civilizačné ochorenia. Prijateľnou možnosťou ako spotrebu cukru znížiť a byť zdravším, je nahradiť biele kryštáliky zdravšou a všestranne využiteľnou alternatívou.
Možno máte v pamäti tienisté a vlhké miesta v prírode, kde sa cesnak medvedí hojne vyskytuje. Patrí k jarnej ponuke na miestnych trhoch a nesmie chýbať v záhradke dobrých gazdiniek. Charakteristická vôňa a chuť cesnaku sú neoceniteľné pri príprave jedál i domácej medicíny.
V starovekom Egypte aloe vera nazývali „rastlinou nesmrteľnosti“. Slúžila ako liek, ktorý mal faraónovi priniesť večný život. Aj po tisícročiach sú jej účinky fascinujúce a využíva sa pri mnohých zdravotných problémoch.
Hlavným pozitívom konopného oleja je bohatý obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Najnovšie výskumy naznačujú, že ich nedostatok môže súvisieť s narastajúcim počtom obéznych. Prínosov konopného oleja pre zdravie, ale aj krásu je však oveľa viac. Tu ich máte!
Odporúčané dávky vlákniny pre jednotlivé krajiny Európy sa líšia. Spravidla ide o 25 až 30 gramov na deň. Smutné je, že jeme len polovicu a následne nás trápia problémy ako zápcha, hemoroidy, nadváha, vysoká hladina cholesterolu v krvi... Je prírodná vláknina cestou k náprave?
Sedemkrát viac vitamínu C, ako obsahujú pomaranče, štvornásobne bohatší obsah vitamínu B1 ako v celozrnných potravinách alebo jedenásťkrát viac vápnika ako v kravskom mlieku... Tieto informácie sa nachádzajú takmer pri každom produkte zeleného jačmeňa. Chcete vedieť, aká je pravda?
Pri intenzívnom potení sa z nášho tela vylučuje voda a dôležité minerály, ktoré je vhodné doplniť. Mnohé iontové nápoje sú však obohatené aj o sacharidy, ktoré sú pri chudnutí nežiaduce. Kedy športové nápoje pomáhajú, a kedy sú skôr na škodu?
Hoci sú granátové jablká súčasťou mnohých kultúr stáročia, ťažko by sme hľadali ovocie, ktoré bolo v poslednej dobe podrobené toľkým vedeckým výskumom. Výsledky potvrdili to, čo ľudoví liečitelia v krajinách, odkiaľ granátové jablká pochádzajú, vedeli už dávno.
Spôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie? Koreň maca, známa peruánska bylinka, má účinky, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Účinky „peruánskeho ženšena“ ocenia aj športovci a ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a udržať si svalovú hmotu.
Kedysi neexistovali veľké farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali vyrobiť tabletky na všetky choroby, ako je tomu dnes. Nezastupiteľnú úlohu pri liečení ľudí mali babice a ich zázračné bylinky. Veríte na liečivú silu bylín? Pretože ženšen taký zázračný nepochybne je.
V posledných rokoch sa hliva ustricová dostala do rebríčka top potravín, ktoré majú liečivé účinky. Aj preto ju odborníci na výživu a lekári odporúčajú zaradiť do svojho jedálnička a konzumovať pravidelne.
Máte rána, kedy špekulujete, čo by ste si dali na raňajky? Ak hľadáte zmenu, zároveň zdravú a výživnu, máme pre vás ten správny recept. Tentokrát vám ho prinášame formou videa a je obohatný o kopec zaujímavých informácii o zdravých surovinách.
Kto sa zdravo stravuje a varí, určite pozná kurkumu. Toto korenie indického pôvodu odporúčajú zaradiť do stravy odborníci na zdravú výživu, ako aj mnohí lekári či alternatívni liečitelia. Čo je na kurkume také zdravé, zaujímalo aj nás.
Avokádo je pokladom medzi ovocím, a to i napriek vyššej energetickej hodnote. Ak ste mu doteraz neprišli na chuť, pripravte si spolu s nami chutnú nátierku!