Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Nakladané baklažány v olivovom oleji

Baklažán  patrí k mojej obľúbenej zelenine pre jeho všestranné využitie v kuchyni, nutričnú hodnotu a zdraviu prospešné látky a navyše, že úžasne chutí… aj v takejto  úprave. Tento recept pochádza od mojej známej z Talianska, kde som sa ho aj naučila pripravovať s malými obmenami.

Nakladané baklažány v olivovom oleji
1. JUL 2014

Potrebujeme:

  • 2,5 kg baklažánov
  • 0,5 l octu
  • 0,5 l vody
  • hrubozrnná soľ morská
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 4 malé chilli papričky (ak nechcete pikantnú variantu, pridáte celé čierne korenie)
  • olivový olej panenský: približne 0,7 l

Príprava:

Baklažány umyjeme nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Poukladáme do veľkej misy a na každú vrstvu nasypeme pol malej lyžičky hrubozrnnej soli. Zaťažíme hrncom s vodou a necháme odpočívať približne dve a pol hodiny, aby pustili šťavu.

Baklažány vyžmýkame od prebytočnej vody a necháme v sitku odkvapkať. Do  hrnca dáme zovrieť vodu s octom a po zovretí ponoríme na minútu baklažány. Vyberieme a necháme odkvapkať na utierke s obrúskami, aby sa odsala prebytočná voda.

Do čistých sterilizovaných pohárov ukladáme vychladnuté baklažány po vrstvách a vždy pridáme cesnak, chilli alebo pár zrniek korenia a olej. Baklažány opatrne potlačíme, aby nezostali pod nimi vzduchové bubliny. Na poslednú vrstvu dáme cesnak a chilli a zalejeme až po povrch olejom tak, aby nevyčnieval žiaden kúsok .Necháme chvíľu otvorené, aby unikol vzduch a pevne uzatvoríme. Poháre s baklažánmi  držíme na tmavom chladnom mieste a  po 1 týždni môžeme ochutnávať… takto upravené sú výborné ako príloha k mäsu či samotné, k pšeničným plackám ako malý zaháňač hladu.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Nakladané baklažány v olivovom oleji

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.