Nakladané baklažány v olivovom oleji
Baklažán patrí k mojej obľúbenej zelenine pre jeho všestranné využitie v kuchyni, nutričnú hodnotu a zdraviu prospešné látky a navyše, že úžasne chutí… aj v takejto úprave. Tento recept pochádza od mojej známej z Talianska, kde som sa ho aj naučila pripravovať s malými obmenami.
Potrebujeme:
- 2,5 kg baklažánov
- 0,5 l octu
- 0,5 l vody
- hrubozrnná soľ morská
- 8 strúčikov cesnaku
- 4 malé chilli papričky (ak nechcete pikantnú variantu, pridáte celé čierne korenie)
- olivový olej panenský: približne 0,7 l
Príprava:
Baklažány umyjeme nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Poukladáme do veľkej misy a na každú vrstvu nasypeme pol malej lyžičky hrubozrnnej soli. Zaťažíme hrncom s vodou a necháme odpočívať približne dve a pol hodiny, aby pustili šťavu.
Baklažány vyžmýkame od prebytočnej vody a necháme v sitku odkvapkať. Do hrnca dáme zovrieť vodu s octom a po zovretí ponoríme na minútu baklažány. Vyberieme a necháme odkvapkať na utierke s obrúskami, aby sa odsala prebytočná voda.
Do čistých sterilizovaných pohárov ukladáme vychladnuté baklažány po vrstvách a vždy pridáme cesnak, chilli alebo pár zrniek korenia a olej. Baklažány opatrne potlačíme, aby nezostali pod nimi vzduchové bubliny. Na poslednú vrstvu dáme cesnak a chilli a zalejeme až po povrch olejom tak, aby nevyčnieval žiaden kúsok .Necháme chvíľu otvorené, aby unikol vzduch a pevne uzatvoríme. Poháre s baklažánmi držíme na tmavom chladnom mieste a po 1 týždni môžeme ochutnávať… takto upravené sú výborné ako príloha k mäsu či samotné, k pšeničným plackám ako malý zaháňač hladu.