Slivkový lekvár z vlastnej kuchyne
Predstavujete si občas aj vy, že by bolo úžasné, keby sa dal kúsok leta zakonzervovať a v novembri, alebo v januári ho počas tých najsychravejších dní aspoň na chvíľku otvoriť?
Na prípravu približne 8 stredne veľkých pohárov potrebujeme:
- 4 kg sliviek
- 1 kg cukru
- 4 polievkové lyžice jablčného octu
Postup:
Slivky najskôr umyjeme, odstránime z nich kôstky a potom slivky v mixéri alebo mlynčekom zomelieme. Následne pridáme cukor a ocot. Túto slivkovú zmes potom umiestnime do vyššieho plechu (alebo dvoch nižších plechov) a vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov. Keď slivky začnú vrieť, znížime teplotu na 140 stupňov a pečieme ďalej 3,5 až 4 hodiny. Slivky počas pečenia občas (1-2 krát za hodinu) opatrne premiešame. Ešte horúci lekvár naplníme do pohárov, dobre uzatvoríme a môžeme sa začať tešiť na jeho zjedenie.