Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (2. časť)
V druhej časti si povieme postup, ako pripraviť nakladaný syr a marinované tofu.
4, Nakladaný syr
- Syr (feta, balkánsky, kozí syr, hermelín..)
- Extra virgin olivový olej
- Hrsť byliniek (ja som použila estragón, kôpor a koriander)
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 1ČL strúhanej kôry z bio citróna
- Chilli podľa chuti
- Hrubozrnná soľ
Na spodok skleneného pohára vrstvíme bylinky, citr. kôru, chilli, soľ, cesnak a syr a zalejeme olivovým olejom. Bylinky nesmú vyčnievať z oleja, splesniveli by. Necháme odležať v chladničke aspoň týždeň. Syr sa hodí do šalátovalebo sa podáva ako tapas. Zvyšný olej sa výborne hodí do záliviek na šaláty, nátierok, marinád.
5, Tofu marinované v bylinkách s pestom z kôpru, koriandru a sušených rajčín
- Tofu
- Extra virgin olivový olej
- Hrsť byliniek (ja som použila koriander a kôpor)
- 3 strúčiky cesnaku
- parmezán
- Sušené rajčiny
- Píniové oriešky (alebo slnečnicové semienka)
- Hrubozrnná soľ
Najprv si pripravíme pesto. 2/3 byliniek rozotrieme spolu s olivovým olejom, 2 strúčikmi cesnaku, orieškami, sušenými rajčinami , parmezánom a soľou v mažiari na hladkú pastu. Tofu pozdĺžne rozkrojíme napoly. Polku natrieme pestom, priklopíme druhou polkou a vrch potrieme pestom. Dáme do sklenej nádoby , zalejeme zmesou olivového oleja, zvyšných byliniek a cesnaku nakrájaného na plátky . Marinujeme v chladničke aspoň 2-4 dni, nech sa všetky chute spoja. Potom už len grilujeme z oboch strán, pokvapkáme bylinkovým olejom a podávame s basmati ryžou/cous-cousom/pšenom/bulgurom podľa chuti.
Diskusia k článku - Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (2. časť)