Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)
Odkedy som sa vrátila z bylinkovej záhrady z Valtíc s taškami plnými byliniek, som mala čo robiť, aby som stihla všetko spracovať. Nadupaná teóriou o tom kedy zbierať bylinky, ako ich sušiť, ktoré časti bylín použiť a pod. som si vyskúšala hneď niekoľko spôsobov spracovania.
1. Sušenie
- Z nasušených byliniek sa dajú pripraviť čaje, zápary, kúpeľová soľ , tinktúry, masti, liečivé balzámy alebo sa dajú primiešať do soli, marinád, masiel alebo koreniacich zmesí. Z kurzu som si odniesla zopár tipov ako na sušenie:
- Každú bylinku sušíme zvlášť
- Optimálna teplota pri sušení je 30-35 stupňov Celzia, vyššie teploty znehodnocujú obsahové látky. Kôru sušíme pri 45 stupňoch Celzia
- Sušenie v rúre sa veľmi neodporúča – teplota je vyššia a ľahko príde k spáleniu. Najideálnejšie sú sušičky
- Ak sušíme prirodzeným teplom, volíme priestory s miernym prievanom a v tieni (má to jednu nevýhodu v porovnaní so sušením v sušičke a tou je, že na ne sadá prach)
- Ak bylinky pri sušení začnú hnednúť alebo sčernajú, treba ich vyhodiť
- Bylinky pred sušením neoplachujeme pokiaľ nie sú zašpinené od hliny
- Kvalitu sušených byliniek skontrolujeme tak, že hrsť bylín dáme do mikroténového sáčku a pevne ho uzavrieme. Ak sa do 5-tich hodín od usušenia objaví na stenách sáčku opar, treba pokračovať v sušení
- Vysušené bylinky uskladníme najideálnejšie v sklenených nádobách
Ja som bylinky zviazala prírodným špagátom, zavesila na kliniec a nechala voľne sušiť v miestnosti. Šalvia sa sušila najdlhšie, má v sebe veľa vody. Sušené bylinky som využila do bylinkovej soli a marinády.
2, Bylinková soľ
- Pohár hrubozrnnej morskej soli
- 2 PL sušených byliniek (ja som použila šalviu, tymián a medvedí cesnak)
Postup je easy – do sklenenej nádoby som dala soľ a bylinky, zatvorila a dôkladne pretrepala. Soľ sa skvele hodí na steaky, pečené mäso, do bylinkového masla, marinád. Ja som ju použila do marinády na kura.
3, Marináda na pečené mäso
- 4-5PL olivového oleja
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 roztlačený strúčik cesnaku
- ½ – 1ČL bylinkovej soli
Všetky ingrediencie poriadne premiešame a mäso necháme marinovať v chladničke min. 1 hodinu.
Diskusia k článku - Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)