Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)

Odkedy som sa vrátila z bylinkovej záhrady z Valtíc s taškami plnými byliniek, som mala čo robiť, aby som stihla všetko spracovať.  Nadupaná teóriou o tom kedy zbierať bylinky, ako ich sušiť, ktoré časti bylín použiť a pod. som si vyskúšala hneď niekoľko spôsobov spracovania.

Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)
14. JAN 2014

1.       Sušenie

SONY dsc

  • Z nasušených byliniek sa dajú pripraviť čaje, zápary, kúpeľová soľ , tinktúry, masti, liečivé balzámy alebo sa dajú primiešať do soli, marinád, masiel alebo koreniacich zmesí. Z kurzu som si odniesla zopár tipov ako na sušenie:
  • Každú bylinku sušíme zvlášť
  • Optimálna teplota pri sušení je 30-35 stupňov Celzia, vyššie teploty znehodnocujú obsahové látky. Kôru sušíme pri 45 stupňoch Celzia
  • Sušenie v rúre sa veľmi neodporúča – teplota je vyššia a ľahko príde k spáleniu. Najideálnejšie sú sušičky
  • Ak sušíme prirodzeným teplom, volíme priestory s miernym prievanom a v tieni (má to jednu nevýhodu v porovnaní  so sušením v sušičke a tou je, že na ne sadá prach)
  • Ak bylinky pri sušení začnú hnednúť alebo sčernajú, treba ich vyhodiť
  • Bylinky pred sušením neoplachujeme pokiaľ nie sú zašpinené od hliny
  • Kvalitu  sušených byliniek skontrolujeme tak, že hrsť bylín dáme do mikroténového sáčku a pevne ho uzavrieme. Ak sa do 5-tich hodín od usušenia objaví na stenách sáčku opar, treba pokračovať v sušení
  • Vysušené bylinky uskladníme najideálnejšie v sklenených nádobách

Ja som  bylinky zviazala prírodným špagátom, zavesila na kliniec a nechala voľne sušiť v miestnosti. Šalvia sa sušila najdlhšie, má v sebe veľa vody. Sušené bylinky som využila do bylinkovej soli a marinády.

2, Bylinková soľ

SONY dsc

  • Pohár hrubozrnnej morskej soli
  • 2 PL sušených byliniek (ja som použila šalviu, tymián a medvedí cesnak)

Postup je easy  – do sklenenej nádoby som dala soľ a bylinky, zatvorila a dôkladne pretrepala. Soľ sa skvele hodí na steaky, pečené mäso, do bylinkového masla, marinád.  Ja som ju použila do marinády na kura.

3, Marináda na pečené mäso

SONY dsc

  • 4-5PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  •  ½ – 1ČL bylinkovej soli

Všetky ingrediencie poriadne premiešame a mäso necháme marinovať v chladničke min. 1 hodinu.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.