Homemade celozrnný pita chlieb
Na tomto pita chlebe je výborných niekoľko vecí. Je z väčšej časti z celozrnnej špaldovej múky, takže je zdravý. Veľmi jednoducho sa pripravuje, je variabilný, napcháte doň akúkoľvek kombináciu (avokádovo-cícerovú nátierku + špenátové listy / šunka+ zelenina / syr + zelenina/ hummus / grilovaná zelenina/ feta+ rajčiny + uhorka + oregano, ako som mala práve teraz ja). Dá sa mraziť!
Na 8 menších pita chlebov potrebujete:
- 3 a 1/2 šálky (používam klasické americké odmerky) celozrnnej špaldovej múky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky teplej vody
- 2 ČL soli
- 1 PL trstinového cukru
- 1 vrecúško sušeného droždia - ja som dala len polovicu a podľa mňa je to málo
- 1 PL olivového oleja
Postup:
Zmiešame múku so soľou, cukrom, droždím. Pridáme olej a vodu. Vyformujeme bochník a necháme hodinu vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 6-8 častí a z každej vyrobíme pita placku. Necháme prikryté utierkou ešte zo 20 minút vykysnúť. Rúru predhrejeme na maximum. Pita chlieb niekto pečie na mriežke, ale ja ho radšej pečiem na obrátenom rozhorúčenom plechu v strednej časti rúry. Stačí 4-5 minút, kým chytí farbu. Potom ho hneď zabalím do vlhkej utierky, aby bol krásne mäkký a nechám vychladnúť.
Skladujte ho v uzatvárateľnom vrecúšku v chladničke alebo mrazničke.
Zdroj: http://www.delisssima.com/2013/04/homemade-celozrnny-pita-chlieb.html