Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku
Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné vylúčiť ho zo stravy. Mnohí si pomyslíme, že tým prídeme o všetko to skvelé jedlo z mamkinej alebo babičkinej kuchyne.
Suroviny na základné „zemiakové“ cesto na gnocchi:
- 300 g zemiakov
- 70 g ryžovej múky
- 1 až 2 PL zemiakového škrobu – Solamyl
- jedno vajce
- soľ podľa chuti
Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo najemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu, soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto. Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov.
Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok v priemere 1,5 až 2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5 cm dlhé. Ak chcete pripraviť gnocchi, sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou.
Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej a osolenej vode. Varte krátko, cca 5 min.
A teraz recept na chutné gnocchi so špenátom.
Budete potrebovať:
- 2 porcie uvarených halušiek
- 1 ks červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g cherry paradajok
- 100 g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
- 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
- soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu dozlatista, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať)
Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Rizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmi
Rizoto, v ktorom sa snúbia skvelé chute.
Koláč s kuracím mäsom a zeleninou
Zdravý, chutný a nie príliš zložitý obed s kuracím mäskom a zeleninou.
Špenátové halušky so šampiňónovou omáčkou
Špenát a šampiňóny sú dokonalá kombinácia.