Brokolicové karbonátky s pohánkovou kašou
Najčastejšou prioritou pri príprave obedov a večerí je rýchlosť. Každý zamestnaný človek to pozná.
Príprava: 25 min
Počet porcií: 4 detské, 3 dospelé
Suroviny
na kašu:
- 200 g pohánky lámanky
- 1 lyžica alebo 1 kocka BIO zeleninového bujónu
na 9 fašírok:
- 200 g varenej brokolice v pare
- 2 domáce vajcia
- 60 g jemných ovsených vločiek
- 1/2 červenej cibuľky
- 1 lyžica alebo 1 kocka BIO zeleninového bujónu
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice hrášku (možno použiť aj strúhanku)
- štipka soli
- 10 ml repkového oleja
- 20 g masla
Postup:
Pohánku párkrát prepláchnite studenou vodou, potom pridajte 350 ml vody, kocku zeleninového bujónu, štipku soli a priveďte do varu. Za stáleho miešania, asi 3 minúty, prevarte a potom nechajte bokom dôjsť pod pokrievkou. Potom si pripravte misu a nadrobno do nej nakrájajte uvarenú brokolicu (bez hlúbu, robí neplechu pri formovaní placiek). Pridajte najemno nasekanú cibuľku, 2 vajcia, ovsené vločky, lyžicu zeleninového bujónu, prelisovaný cesnak a majoránku. Všetko dôkladne premiešajte a podľa potreby prisypte 1 až 2 lyžice hrášku, alebo strúhanky, aby vznikla kompaktná zmes. Navlhčenými prstami tvorte malé fašírky, ktoré klaďte na rozpálenú panvicu s troškou oleja. Karbonátky skôr opekajte na sucho a to zhruba 4 minúty z každej strany. Podávajte s plátkom masla, ktoré sa na kaši krásne rozpustí.
Zdroj: biochemicka.cz
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
V karfiole sa nachádza viacero účinných látok. Jedna z nich je indol-3-karbinol, ktorá podporuje detoxifikáciu pečene a odstraňuje nadbytočný estrogén z tela.
Jačmeň sa radí medzi prastaré obilniny a bol u nás veľmi používaný. Jačmenné krúpy sa vytratili z našich kuchýň a najčastejšie sa používajú pri príprave krúpových jaterníc.
Pečená treska so špenátom a tekvicou hokaido
Ak rozmýšlate nad tým, čo ľahké a zdravé si dať na večeru, ste tu správne.