Namiešala som 3 druhy múk a ako tukovú zložku som použila maslo a jogurt. Ak sa chcete vyhnúť mliečnej bielkovine, môžete použiť aj olej.
Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak, aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín.
Korpus je z lístkového cesta, ktorý som sama urobila. Ak sa vám to zdá príliš komplikované poslúži vám lístkové cesto z bio obchodu – špaldové alebo obyčajné.A keď ste sa odhodlali urobiť si ho tak rovno radšej dve dávky – jednu do zásoby, ak by vám quiche zachutil.
Tento týždeň som mala „indické“ chute. Rezonovali vo mne chute a vône aromatických korenín z ajurvédskeho workshopu.
Rozhodla som sa oprášiť náš obľúbený rodinný recept a upraviť ho do zdravšej verzie. Je vhodný aj pre tých, čo sú alergickí na pšenicu, nie však pre celiatikov, lebo špalda obsahuje lepok, i keď v nižšej miere ako pšenica. Bielu múku som nahradila špaldovou a cukor medom a stéviou. Doteraz som používala stéviu v prášku, až kým som nedávno dostala od sestry stéviový koncentrát – 1g nahradí 300g cukru, čiže do koláču postačí ½ – 1 polievková lyžica.
Pizza je lákadlom pre nejedného z nás a len ťažko jej odolať. Prekvapte však svoju rodinu a svojich známych odlišnou „pizzou“, teda niečím, čo nám ju trocha svojím tvarom pripomína, ale v skutočnosti ide o zdravé a chutné jedlo. Recept spočíva v klasickej príprave vajec, ale práve nápad v spôsobe servírovania robí tento pokrm netradičným.
Viete si predstaviť kombináciu takých skvelých ingrediencií, akými sú hovädzie mäso a lahodná káva? Milovníci kávičky si tentokrát prídu na svoje. Vyskúšajte si pripraviť unikátnu marinádu, ktorá dodá vášmu steaku jedinečnú a nepoznanú chuť, ktorá osloví každého gurmána. Navyše vás toto jedlo výborne zahreje a zasýti.
Predstavte si, že prekvapíte rodinu a ako dezert im ponúknete netradičný cheesecake upečený len z tých najlepších ingrediencií. Víkendová pohoda a malé maškrtenie idú ruka v ruke.
Sú bez bielej múky a cukru, a teda veľmi zdravé a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte!
Medvedie labky nemusíte piecť iba na Vianoce, ich zdravšiu verziu ocení každá návšteva!
Mandľové sušienky neobsahujú bielu múku ani cukor. Sú zdravé a vynikajúco chutia. Veď vyskúšajte sami!
Skúste tieto koláčiky upiecť napríklad k blížiacemu sa Silvestru. Sú zdravé a veľmi chutné!
Čo môže byť lepšie ako sezónny koláčik, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.
Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín.
I keď vieme, že kompozícia ideálnych raňajok je ukrytá najmä v kombinácii proteínu a zdravých tukov, ako sú napríklad vajíčka na kokosovom oleji, tak vieme aj , že ak sme zodpovedný k sebe samému, tak máme prietor aj na “víkendové” energetické sacharidové raňajky. Tieto raňajky sú vhodné pred túrou na bycikly, či výstupom na horu, kde potrebujeme ľahko stráviteľné jedlo, ktoré nám dodá skutočne využiteľnú energiu postupým spôsobom.
Všetci máme občas chuť na mlsanie. Skúsili ste už celozrnnú a pivnú mlsku? Určite potešíte aj vašich známych, keď k vám zavítajú.
V rámci zdravej výživy si treba uvedomiť jednu vec a to, že múka môže byť často horšia ako samotný hnedý cukor, použitý v miernom množstve. Preto vám prinášam recept na super rýchlu nepečenú tortu bez štipky múky, ktorá je navyše vylepšená o kvalitné tuky vo forme, hlavne vo forme kokosu, horkej čokolády či mandlí.
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov. Tu je recept.