Powerfood Chef čoko – banán muffin pre športový deň
I keď vieme, že kompozícia ideálnych raňajok je ukrytá najmä v kombinácii proteínu a zdravých tukov, ako sú napríklad vajíčka na kokosovom oleji, tak vieme aj , že ak sme zodpovedný k sebe samému, tak máme prietor aj na “víkendové” energetické sacharidové raňajky. Tieto raňajky sú vhodné pred túrou na bycikly, či výstupom na horu, kde potrebujeme ľahko stráviteľné jedlo, ktoré nám dodá skutočne využiteľnú energiu postupým spôsobom.
Pozrime sa teda na to ako sa dá namiešať ideálna kompozícia napríklad aj do muffinov a, kde sú ukryté gastro & fitness fintičky pre žiadúci výsledok.
SUROVINY
- Hladká celozrná špaldová múka 200 g ( 1 Hr)
- Proteínový prášok 30 g Pl
- Pravé maslo 125 g
- Trstinový cukor 100 g
- Vanilkový cukor 25 g
- Prášok do pečiva (1/2 balenia)
- Vajce 2 ks
- Horká čokoláda > 70 % na kúsky 100g
- Posekané mandle 100 g
- Černice/čučoriedky/ríbezle 200 g
- Banány 3 ks
- Mlieko 3-5 PL
POSTUP
Zmiešam zvlášť suché a zvlášť tekuté suroviny. Pri tekutých rozmačkám banány, posypem vanilkovým cukrom a nechám odstáť, aby pustili šťavu. Primiešam mäkké maslo, vajíčka a mlieko podľa toho koĺko šťavy mi pustili banány (od oka). Pri suchých surovinách je dôležité zmiešať kypriaci prášok so s múkou a potom pridať cukor a soľ.
Premiešam veľmi jemne obe zmesi a pridám posekanú čokoládu a ovocie. Pečiem iba 20 minút na180 C ideálne v teplovzdušnej rúre.
Dušanove fintičky:
- Miešanie, je veľmi ležérne. Nesnažím sa strašne perfektne vymiešať, pretože mi cesto stuhne a mafiny sa nenadýchajú
- Namiesto masla môžeme použiť kokosový olej a na miesto banánov, aj marhule, alebo mrkvu, pričom už nemusím pridávať ďalšie ovocie
- Cesto chcem vláčne a tak si konzistenciu doladím mliekom, alebo múkou
- Pre zabezpečenie ideálneho rastu použijem 1 Čl sódy bikarbóny.
- Košíčky napĺňam vždy len do 2/3, tak aby malo cesto priestor rásť
- Po upečení nechám mufiny pekne odstáť (tak ako správny steak :))
Prečo sú tieto muffiny vymakané?
- Správna kompozícia makrožívín, tým, že sme pridali proteín a zdravé tuky vo forme orechov , masla a horkej čokolády a predĺžili tak uvoľnovanie sacharidovej energie pre naše svaly.
- Špaldová múka je ľahšie stráviteľná a nelepí žalúdok tak ako biela múka.
- Kvalitný trstinový cukor má vyššiu výživnu hodnoty, najmä tým, že obsahuje prírodné minerály
- Bobuľové ovocie a horká čokoláda obsahujú žiadané antioxidanty a prirodzene osladzujú výsledný produkt
- Dajú sa efektívne zbaliť do batohu a pohodlne zjesť.