Powerfood Chef dessert: Čololádovo-pomarančový cheesecake k víkendovej kávičke
Predstavte si, že prekvapíte rodinu a ako dezert im ponúknete netradičný cheesecake upečený len z tých najlepších ingrediencií. Víkendová pohoda a malé maškrtenie idú ruka v ruke.
Avšak v tradičnom recepte pre obľúbený cheesecake sa používa cukor a keksy, ktoré sa nám nepozdávajú ako najvhodnejšia voľba, a preto urobme z tohto dezertu zdravšiu verziu bez použitia spomínaných surovín. Neľakajte sa, koláč vás nesklame a zachová si svoju sladkú chuť.
Naučte sa využívať sladkosť datlí a jemnú horkosť pomarančovej kôry, ktorá v kombinácii s pravým kakaom dodá vášmu dezertu neuveriteľný efekt.
Čas prípravy: 5 min Množstvo: cca 10 porcií
Čas pečenia: 15 min Celkový čas: 20 min
Ingrediencie:
Cesto:
- Datle ½ šálky (ideálne 6 „medjool“ veľkých kúskov)
- Mandľová múka ½ šálky
- Kokosový olej 4 PL
- Štipka morskej soli
Krém:
- Kokosový tuk ½ šálky
- Sekané mandle 2 šálky
- Kakaový prášok 2 PL
- Šťava z pomaranča 2 PL
- Strúhaná pomarančová kôra 1 PL
- Javorový sirup 2 PL
- Štipka morskej soli
Príprava
1. Očistím datle od kôstky a rozmixujem v mixéri na hladkú pastu. K datliam postupne pridám orechy, mandľovú múku, kakaový prášok a vanilkový extrakt . Pripravený základ cesta vyvaľkám alebo ho rukami vrstvím do tortovej formy v hrúbke 1-2 cm. Cesto môžem (ale aj nemusím) zapiecť cca 12-15 minút na 180°C.
2. Plnku pripravím jednoduchým vymixovaním všetkých ingrediencií do hladka, ale mandle si pred mixovaním posekám na menšie časti. Celkovo odporúčam najprv sekať mandle a až potom do mixéra pridávať tekuté ingrediencie.
3. Na vychladnuté cesto (ani ho nemusím piecť) vrstvím plnku a nechám kvalitne stuhnúť v chladničke.
Tip: Namiesto mandlí môžete použiť aj iné orechy a tiež datle sa dajú nahradiť sušenými figami.
Diskusia k článku - Powerfood Chef dessert: Čololádovo-pomarančový cheesecake k víkendovej kávičke