Quiche zo špladovej celozrnnej múky s ricottou, orechmi a medvedím cesnakom
Korpus je z lístkového cesta, ktorý som sama urobila. Ak sa vám to zdá príliš komplikované poslúži vám lístkové cesto z bio obchodu – špaldové alebo obyčajné.A keď ste sa odhodlali urobiť si ho tak rovno radšej dve dávky – jednu do zásoby, ak by vám quiche zachutil.
Potrebujeme:
Na lístkové cesto (2 ks s priemerom 28 cm)
- 400g hladkej múky špaldovej
- 2 žĺtky
- 4 lyžice octu
- 2dcl vody podľa veľkosti žĺtka
- štipka soli
- 500g masla 82% živočíšneho
- 200g celozrnnej špaldovej múky hladkej
- plnka na jeden koláč
- 250grricotty
- 150g smotanovej termizovanej nátierky
- 2 vajíčka
- 3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov
- 20 lístkov medvedieho cesnaku
- 100 g čerstvého špenátu
- 20 ks vlašských orechov vcelku na dekoráciu
- mleté korenie z mlynčeka
- himalájska soľ
Postup:
Z hladkej špaldovej múky, vody, žĺtkov, soli a octu vypracujeme cesto hustejšej konzistencie (dva bochníčky), aby sa dalo rozvaľkať na pomúčenej doske. V druhej miske zmiešame maslo a celozrnnú múku na mastnú kocku, alebo hrudku poriadne premiesime. Hrudku rozdelíme na 2 kusy a prvú časť zabalíme do rozvaľkaného cesta. Balíme, ako keby sme skladali plachtu, a keď je hrudka zavinutá, necháme ju odpočívať štvrť hodinu. Potom vyvaľkáme na mastnejšie cesto a opäť preložíme ako plachtu a necháme odpočívať.Tento proces zopakujeme trikrát. Potom cesto rozvaľkáme do veľkej guľatej formy na pečenie. Na cesto najprv uložíme špenátové listy. V miske sme zmiešali všetky ingrediencie na plnku do hladkej zmesi, vrátane nasekaných lístkov medvedieho cesnaku. Trocha mletých orechov si necháme na posypanie povrchu plnky. Plnku vylejeme na špenát do formy a povrch ozdobíme celými orechmi i mletými. Pečieme 35 minút pri teplote 180 stupňov Celzia v teplovzdušnej rúre. Necháme vychladnúť, posypeme čerstvým medvedím cesnakom, nakrájame na trojuholníky a podávame.
Diskusia k článku - Quiche zo špladovej celozrnnej múky s ricottou, orechmi a medvedím cesnakom