“Opitý” hruškový koláč s orientálnym nádychom
Rozhodla som sa oprášiť náš obľúbený rodinný recept a upraviť ho do zdravšej verzie. Je vhodný aj pre tých, čo sú alergickí na pšenicu, nie však pre celiatikov, lebo špalda obsahuje lepok, i keď v nižšej miere ako pšenica. Bielu múku som nahradila špaldovou a cukor medom a stéviou. Doteraz som používala stéviu v prášku, až kým som nedávno dostala od sestry stéviový koncentrát – 1g nahradí 300g cukru, čiže do koláču postačí ½ – 1 polievková lyžica.
Ingrediencie:
- 200g masla
- 10 PL medu
- ½ PL stéviového koncentrátu
- 3 vajcia
- 275g špaldovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 3-4 lyžice kokosového mlieka
- 4 hrušky
- 200ml rulandského šedého
- ½ ČL klinčekov, kardamóm, škorica
- maslo
Postup:
Hrušky olúpeme, rozkrojíme napoly, vykrojíme jaderníky a z vrchnej časti nakrojíme. Varíme na najnižšom plameni spolu s vínom, klinčekmi, škoricou a kardamómom cca 15-20minút.
Medzitým si pripravíme cesto. Maslo premiešame s medom a so stéviou. Potom po jednom primiešavame vajcia. Múku premiešame s kypriacim práškom a spolu s mliekom ju po častiach zapracujeme do cesta. Tortovú/koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a povrch uhladíme. Vychladnuté hrušky poukladáme na cesto, posypeme škoricou a kardamómom a maslovými vločkami zmiešanými so škoricou a kardamómom. Dáme piecť do rúry predohriatej na 200 stupňov Celzia na cca 40-50 minút. Nakoniec koláč ešte polejeme 2-3 PL medu.