Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Jablká aj tekvica sú bohaté na vlákninu a minerály, i keď vitamín C sa degraduje. Zostávajú však iné fytonutrienty v kombinácii so špaldovou a celozrnnou múkou i jačmenným sladom. Ako tukovú zložku som vybrala klasické kvalitné maslo, ale budem robiť testing aj s kokosovým tukom a dám ,,update”. Dobré pečenie!
Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom
5. DEC 2013

Potrebujeme:

  • 800 g nastrúhaných očistených sladších jabĺk
  • šťava z jedného citróna
  • 300 g nasekanej tekvice hokkaido /na kocky/ vrchnú vrstvu nešúpeme
  • 2 lyžice jačmenného sladu
  • mletá škorica: štvrť malej lyžičky
  • kardamon, mleté klinčeky, mletý badyán: všetky koreniny na špic noža
  • 1 čajová lyžička škrobu kuzu /liečivý japonský škrob/ alebo zemiakového alebo manioku
  • 3 dcl vody

Cesto:

  • 70 g kokosového alebo trstinového cukru
  • 240 g zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky hrubej
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • 150 g špaldovej múky hladkej
  • 1 vajíčko na potretie povrchu

Postup:

Cesto si pripravíme  tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme na to, aby bolo pevnejšie a kompaktné, ale múku príliš neprisýpame, keď tak trocha hrubej. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.

Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni, kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. 10 minút pred koncom varenia vmiešame slad. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom. Medzitým očistíme a nastrúhame  jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesta  rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej  formy  na pečenie s priemerom 28-30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku.

Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi, ale to nie je nutné. Kladieme ich na povrch opatrne, aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, kým cesto nie je mierne zlatisto hnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.