Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom
Potrebujeme:
- 800 g nastrúhaných očistených sladších jabĺk
- šťava z jedného citróna
- 300 g nasekanej tekvice hokkaido /na kocky/ vrchnú vrstvu nešúpeme
- 2 lyžice jačmenného sladu
- mletá škorica: štvrť malej lyžičky
- kardamon, mleté klinčeky, mletý badyán: všetky koreniny na špic noža
- 1 čajová lyžička škrobu kuzu /liečivý japonský škrob/ alebo zemiakového alebo manioku
- 3 dcl vody
Cesto:
- 70 g kokosového alebo trstinového cukru
- 240 g zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy
- 50 g špaldovej celozrnnej múky hrubej
- 200 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
- 150 g špaldovej múky hladkej
- 1 vajíčko na potretie povrchu
Postup:
Cesto si pripravíme tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme na to, aby bolo pevnejšie a kompaktné, ale múku príliš neprisýpame, keď tak trocha hrubej. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.
Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni, kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. 10 minút pred koncom varenia vmiešame slad. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom. Medzitým očistíme a nastrúhame jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesta rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej formy na pečenie s priemerom 28-30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku.
Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi, ale to nie je nutné. Kladieme ich na povrch opatrne, aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, kým cesto nie je mierne zlatisto hnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.