Šťavnatý jesenný koláčik z mrkvy a ananásu
Vonku sa poriadne ochladilo, a preto ti prinášam aspoň malú sladkú spomienku za letom.
Čo budeme potrebovať?
- 120 g ananásu (čerstvého, alebo z konzervy)
- 80 g mrkvy
- 50 g vlašských orechov
- 2 vajíčka
- 80 g trstinového cukru (alebo iného sladidla)
- 125 g múky (bezlepkovej, orechovej, špaldovej…)
- 50 ml kokosového oleja
- 40 g kokosu
- 1 ČL prášku do pečiva (bez lepku a fosfátov)
- 25 g škrobovej múčky
- štipku škorice
- štipku soli
- vanilkový lusk (alebo vanilkový cukor)
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Ananás nakrájame na malé kúsky, mrkvu očistíme a nastrúhame, orechy nasekáme.
Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky spolu so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. K žĺtkom pridáme cukor a vanilku. Vyšľaháme do hutnej peny. V miske zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva a škoricu. Postupne pridávame do žĺtkovej zmesi a na záver dosypeme strúhaný kokos. Zmes bude poriadne hutná, nezľaknite sa. Vareškou, alebo pokojne aj rukou, vmiešame ananás, orechy a mrkvu. Úplne na záver primiešame sneh z bielkov.
Pečieme pri teplote 180 stupňov v ľubovoľnej forme (ja som použila okrúhlu formu s priemerom 22,5 cm). Koláčik nevyrastie extrémne do výšky, preto si nemusíte s výškou formy robiť starosti (moja forma je vysoká 6,5 cm a bohato stačila).
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Fantastický jablkový koláč s vôňou škorice
Keď sa povie jeseň, okrem farebného lístia si predstavím aj košík plný jabĺk.
Bábovka z ovsených vločiek.
Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom
Jablkové pité patrí medzi chutnú jesennú klasiku.