23. NOV 2015

Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Jablkové pité patrí medzi chutnú jesennú klasiku. 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 130 g  celozrnnej ovsenej múky
  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 160 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 60 g gaštanovej múky na posypanie pod jablká
  • 260 g kravského masla živočíšneho  82 %
  • 70 g mandľového masla
  • 80 g kokosového, alebo trstinového cukru
  • 80 g kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva 12 g

Plnka:

  • 750 g očistených nahrubo nastrúhaných jabÍk
  • 70 g trstinového, alebo kokosového cukru
  • 2 g mletej škorice
  • šťava z jedného citróna

Postup:

Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame, aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.

Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút, až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.

Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto: prvý plát posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, z ktorých jemne vytlačíme šťavu, aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15-krát vidličkou, aby nevznikli bubliny.

Koláč pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč necháme vychladnúť a nakrájame. 

Zdroj receptu: Silvia Horecká

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Amarantový koláč s makom, slivkami a jablkamiAmarantový koláč s makom, slivkami a jablkami

Máte doma amarant a neviete, čo s ním? Skúste koláč. Potrebujete ovocie  mak. Navyše pri tomto dezerte vôbec neriešite cukor.

 

 

Jablkové čipsy s medom a škoricouJablkové čipsy s medom a škoricou

Na tejto maškrte si môžete pochutnávať napríklad pri sledovaní televízie. 

 

Jablkový perníkJablkový perník

Tento jednoduchý jesenný koláč  som pripravila ako alternatívu zeleninových a ovocných muffín, ktoré dávam deťom do školy na desiatu.


Anketa

Desiatujete každý deň?

Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.