Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Perníkový závin

Chuť perníka „môžem" hocikedy, nielen na Vianoce.

Perníkový závin
30. NOV 2016

Suroviny: 

  • 600 g  špaldovej múky 
  • 150 g práškového cukru (na kávovom mlynčeku si môžete pomlieť brezový, kokosový alebo trstinový cukor)
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 kávovej lyžičky mletého klinčeka a škorice
  • 3 celé vajcia
  • 4 lyžice medu
  • 100 g masla
  • slivkový lekvár na potretie závinov
  • hrozienka alebo brusnice (namočíme aspoň na hodinu do vody s rumom, scedíme a necháme odkvapkať)
  • vlašské orechy a/alebo mandle, kusy čokolády a prípadne ešte aj rôzne sušené ovocie podľa chuti (množstvo si každý odhadne podľa toho, aký bohatý chce mať závin)

Postup:

K sypkým prísadám pridáme vajcia. Med mierne zohrejeme a necháme v ňom roztopiť maslo a pridáme k ostatným surovinám. Zamiesime hladké cesto. Cesto necháme 3 hodiny stáť. Tento rok som nechala cesto v chladničke až 2 dni. Nebol skôr čas s ním pracovať. Cesto rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vopred namočenými, scedenými a odkvapkanými hrozienkami a celými orechmi. Môžeme dať aj na kúsky polámanú čokoládu – ja dávam horkú. Cesto zrolujeme ako závin. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v miernej rúre asi 35 až 45 minút.

Zdroj: zdravepecenie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

GAŠTANOVÝ cheesecake s čokoládouGaštanový cheesecake s čokoládou

Jesenná dobrota, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.

 

Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukruPšenové guľky s kustovnicou a pistáciami

Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti. 

 

Slivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi a orechovicouSlivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi

Pri príprave sa príliš nenarobíte, náplň môžete kombinovať podľa sezóny alebo stavu chladničky a samotný výsledok je viac ako úžasný.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Perníkový závin

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.