Perníkový závin
Chuť perníka „môžem" hocikedy, nielen na Vianoce.
Suroviny:
- 600 g špaldovej múky
- 150 g práškového cukru (na kávovom mlynčeku si môžete pomlieť brezový, kokosový alebo trstinový cukor)
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 kávovej lyžičky mletého klinčeka a škorice
- 3 celé vajcia
- 4 lyžice medu
- 100 g masla
- slivkový lekvár na potretie závinov
- hrozienka alebo brusnice (namočíme aspoň na hodinu do vody s rumom, scedíme a necháme odkvapkať)
- vlašské orechy a/alebo mandle, kusy čokolády a prípadne ešte aj rôzne sušené ovocie podľa chuti (množstvo si každý odhadne podľa toho, aký bohatý chce mať závin)
Postup:
K sypkým prísadám pridáme vajcia. Med mierne zohrejeme a necháme v ňom roztopiť maslo a pridáme k ostatným surovinám. Zamiesime hladké cesto. Cesto necháme 3 hodiny stáť. Tento rok som nechala cesto v chladničke až 2 dni. Nebol skôr čas s ním pracovať. Cesto rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vopred namočenými, scedenými a odkvapkanými hrozienkami a celými orechmi. Môžeme dať aj na kúsky polámanú čokoládu – ja dávam horkú. Cesto zrolujeme ako závin. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v miernej rúre asi 35 až 45 minút.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Gaštanový cheesecake s čokoládou
Jesenná dobrota, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.
Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami
Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti.
Slivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi
Pri príprave sa príliš nenarobíte, náplň môžete kombinovať podľa sezóny alebo stavu chladničky a samotný výsledok je viac ako úžasný.