Medvedie labky s tekvicovými semiačkami
Tradičné vianočné pečivo trošku inak a hlavne zdravšie.
Recept:
- 80 g pomixovaných lúpaných tekvicových semien
- 50 g trstinového cukru
- 1 žĺtok
- 130 g špaldovej celozrnnej múky
- 80 g masla
- trošku soli
- pol lyžičky škorice
- štipka mletých „klinčekov“
- lyžička kakaa
- štipka kypriaceho prášku
- maslo na vytretie formičiek
Postup:
Tekvicové semienka pomixujeme, prípadne použijeme tekvicovú múku. Zmiešame všetky suroviny, vypracujeme cesto a dáme aspoň na polhodinku do chladu.
Formičky vymastíme maslom a vtláčame do nich kúsky cesta. Dáme piecť na plech a pečieme pri teplote 170 stupňov, kým nechytia zlatú farbu. Trvá to cca 15 minút. Po vybratí z rúry medvedie labky opatrne vyklopíme. Ešte teplé môžeme obaľovať v trstinovom cukre s vanilkou alebo škoricou, alebo ich môžeme nechať len také čisté.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Kakaové košíčky s marcipánom a makom
Možno vyzerajú náročne, ale práca sa dá rozdeliť do dvoch dní.
Roládka zo sušeného ovocia, orieškov a čokolády
Sušené ovocie a horká čokoláda k zime a Vianociam patria.
Pridaný cukor som nahradila batatom a guľky som obohatila o amarantovú múku – jednu z najhodnotnejších bezlepkových múk z hľadiska výživy.