Marcipánové hviezdičky
Máme tu pre vás ďalší tip na skvelú vianočnú maškrtu.
Z uvedeného množstva vykrojíte asi 28 – 30 ks pečiva. Záleží od veľkosti formiečiek.
Suroviny:
- 50 g masla
- 100 g marcipánu (najlepšie domáceho – viď tip pod receptom)
- 30 g trstinového cukru plus vanilkový cukor
- 1 lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
- 1 žĺtko
- 90 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
- 100 g tapiokového škrobu
- pol lyžičky prášku do pečiva (nemusí byť)
- cukor a škorica na posypanie
Postup:
Marcipán s maslom dobre rozmiešame, pridáme cukor, šťavu a ostatné suroviny. Dobre spracujeme, použila som najprv pevnú lyžicu a potom som cesto miesila v rukách. Ak cesto nelepí, netreba dávať do chladničky. Ja som hneď vykrajovala tvary, dávala na plech vystlaný papierom na pečenie a posypala od oka cukrom so škoricou.
Pečieme asi 8 – 10 minút na 180 stupňov.
Ak nemáte doma mandle, robila som ich už aj so špaldovou múkou alebo pohánkovou a boli v poriadku.
Tip na domáci marcipán:
Budete potrebovať olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí a cukru.
Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým nebude mať požadovanú konzistenciu.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Rumové perníky s marcipánom a škoricou
Čím som staršia, tým viac skúšam nové recepty a nezvyčajné kombinácie a snažím sa ich previesť do zdravšej podoby.
Jablkový chlieb sa v časti Európy pripravuje v adventnom čase.
Základom je buď teffová, alebo tapioková, alebo ciroková múka.