Malinovo–ríbezľové lievance
Tento rýchly a vo finále vynikajúci dezert som si vymyslela, keď som mala chuť na sladké a nechcela som zaťažiť organizmus zbytočným cukrom.
INGREDIENCIE (cca 15 kusov)
- 200 ml vody
- 3 PL sójoveho mlieka
- 10 až 11 lyžíc celozrnnej múky (špaldovej)
- ½ balíka kypriaceho prášku bez fosfátov
- 2 vajíčka
- štipka soli
- mrazené alebo čerstvé bobuľové ovocie (ríbezle/maliny/čučoriedky) alebo bio džem čučoriedkový
- 2 až 3 PL hnedého cukru/medu (podľa chuti)
- 70 % horká čokoláda
- 2 – 3 ČL Solamylu rozpustené vo vode
Postup
V odmerke zmiešame vodu so sójovým mliekom. Nevadí, ak vzniknú hrudky, všetko sa spolu aj tak premieša mixérom. Pridáme ostatné ingrediencie – múku, vajíčka a miešame mixérom asi 3 minúty. Na zaver pridáme štipku soli a kypriaci prášok a znova miešame ešte asi pol minúty.
Panvicu vymastíme kvapkou olivového oleja alebo kokosového tuku, cesto nalejeme do otvorov na lievance a pomaly pečieme pri nízkej teplote z oboch strán. V dobrom ceste sa po celej ploche lievanca spravia bublinky (ak sa nerobia, pridajte ešte kypriaci prášok – a nebudú sa ani lepiť).
Pripravíme si ovocie: do malého hrnčeka vysypeme ovocie, prisypeme cukor alebo med a zohrejeme. V malom poháriku si rozmiešame Solamyl s vodou, stačí v 0,5 dl vody a vylejeme do ovocnej zmesi. Miešame až do zhustnutia. Ak sa vám zdá zmes málo hustá, pridajte ešte Solamyl. Hotové dolky potrieme hrubšou vrstvou ovocia a poukladáme na seba. Polejeme horkou čokoládou, ktorú sme predtým roztopili vo vodnom kúpeli. Nádherný a chutný dezert je na svete!
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Makovo-hruškové ovsené lievance
Makovo-hruškové lievance sú skvelou a zdravou pochúťkou, ktorá je na raňajky ako stvorená.
Chutí výborne a je jednoduchá na prípravu.
Navyše s brusnicami a praženými lieskovcami.