Makové moravské koláče z celozrnnej múky
Moravské, alebo hanácke kysnuté koláče som ako malá nemala rada. Ale teraz sa ich neviem dojesť.
Celozrnné kysnuté cesto:
- 2 ks sušeného droždia
- 1 dcl mlieka + 1 PL hnedého cukru
- 1 kg hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 1 PL soli
- 1 dcl oleja
- 500 ml vlažného mlieka
- plnka 1: 10 PL maku + 3 PL mlieka + 1 PL medu alebo kukuričného alebo javorového sirupu = aspoň 1 minútu povaríme, prisypeme 2 hrste sušených hrozienok
- plnka 2: jahodový dia džem, prípadne slivkový, alebo nízkotučný tvaroh so žĺtkom a hnedým cukrom
Postup:
Vo veľkej mise si urobíme kvások (droždie + mlieko + cukor). Keď vykysne, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút. Potom robíme rovnako veľké guľky. Použila som digitálnu váhu a navážila som 30 g guľky. Prstami tvarujeme do požadovaného tvaru. Môžeme si pomôcť opakom štamprlíka, ktorý urobí peknú pravidelnú jamku na plnku. Plníme plnkou podľa výberu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút.
Zdroj receptu: foodblogerka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Chrumkavé vanilkové RAW rožteky
Vanilkové rožteky sú pre mnohých synonymom Vianoc. A môžu si ich dopriať aj ľudia, ktorí holdujú zdravším cukrovinkám.
Bezlepkové kokosovo-makové koláčiky bez cukru
Jeden z mojich makových koláčov, ktoré si získajú tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a cukru.
Keďže v zime často pijeme doma zázvorový čaj, tieto sušienky sa k nemu dokonale hodia.