Kakaové košíčky s marcipánom a makom
Možno vyzerajú náročne, ale práca sa dá rozdeliť do dvoch dní.
Cesto:
- 100 g tapiokovej múky
- 50 g šáchorovej múky (múky zo zemných mandlí), prípadne použite mandľovú
- 40 g trstinového alebo brezového cukru
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 15 g kakaa
Náplň: 120 g marcipánu
Tip na domáci marcipán:
- olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor (neudávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí a cukru)
Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým nebude mať požadovanú konzistenciu.
Maková plnka:
- 100 g mletého maku,
- 100 ml vody alebo rastlinného mlieka
- slivkový lekvár na dosladenie
- 2 lyžice vanilkového pudingu – prášku
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice rumu
- štipka škorice
Postup:
Zo surovín na cesto spracujeme cesto, ktoré vkladáme do maslom vymastených formičiek. Pečieme na 180 stupňov asi 10 minút, záleží od rúry.
Spravíme si plnku.
Do upečených košíčkov vkladáme kúsok marcipánu a na to zdobiacim sáčkom makovú plnku. Ozdobíme roztopenou bielou čokoládou a kúskami mandlí.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Roládka zo sušeného ovocia, orieškov a čokolády
Sušené ovocie a horká čokoláda k zime a Vianociam patria.
Pridaný cukor som nahradila batatom a guľky som obohatila o amarantovú múku.
Skvelá správa nielen pre celiatikov – rožteky sú bez lepku.