Jablkový cheesecake s posýpkou
Zdravý, chutný a nie príliš náročný na prípravu.
Korpus:
- 150 g sušienok celozrnných alebo bezlepkových
- 40 g masla
- 1 lyžica kakaa
- lyžička škorice
Postup:
Keksíky si rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo a škoricu. Cesto natlačíme do okrúhlej formy s priemerom 24 cm a dáme do chladničky. Alebo si môžete urobiť viac menších cheesecakov v tartaletkových formách (12 cm)
Náplň:
- 3 až 4 jablká – pokrájané na kúsky a podusené v troške vody so škoricou a kardamómom (pol lyžičky) asi 5 minút
- 70 g kokosového alebo brezového cukru (nízkoglykemické sladidlo)
- 1 vajíčko
- 500 g tvarohu alebo ricotty
Postup:
Všetky suroviny na plnku okrem jabĺk zmixujeme ponorným mixérom a polovicu dáme na vychladnutý korpus. Na ňu poukladáme ochutené jablká a zakončíme tvarohovou plnkou.
Dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Prvých desať minút pečieme pri 210 stupňoch, neskôr stiahneme na 180 stupňov. Po tomto čase dáme ešte navrch posýpku a necháme zapiecť, kým nemá peknú zlatú farbu. Trvá to asi 10 až 15 minút.
Posýpka:
- kokosová múka, škorica, maslo, kokosový cukor – množstvo podľa toho, koľko posýpky chcete mať
Cheesecake je dobré piecť v zaparenej rúre, čiže môžete mať na spodku plech s vodou, alebo môže byť priamo na tomto plechu s vodou uložená forma s cheesecakom. Ja uprednostňujem dva plechy. Pri tom prvom spôsobe hrozí, že sa vám do formy dostane voda a korpus nebude chrumkavý ale rozmočený. Prípadne môžete spodok formy obaliť do alobalu.
Po upečení ho necháme aspoň hodinu v zatvorenej rúre.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Keďže mám veľmi rada tofu, tak som to konečne použila na vytvorenie tohoto chutného vegánskeho banánového cheesecaku – či skôr tofu caku.
Vynikajúci proteínový koláč s kokosovou múkou
Úžasne vláčny a chutný proteínový koláč s kokosovou múkou.
Čokoládové mafiny s mandľovým maslom
Spojenie čokolády a mandľového masla sľubuje nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.