Fantastické voňavé domáce makovky
Tiež si najradšej na raňajky pochutnávaš na niečom sladkom?
Čo budeme potrebovať na 1 plech (16 ks)?
- 140 ml vlažnej vody (alebo mlieka)
- 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 100 g ovsenej múky
- 30 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
- 30 g zmäknutého kokosového oleja (alebo masla)
- štipku soli
- ½ vrecka sušeného droždia
- žĺtok
- mak na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
Všetky suroviny zmiešame do podoby cesta. Cesto si môžeme dať vymiešať aj do domácej pekárničky, no v tom prípade nalievame najskôr tekutiny a až potom ostatné suroviny. V prípade, že pracujeme ručne, je lepšie do misky nasypať najskôr sypké suroviny a potom pridať tekuté.
Vypracované cesto necháme vykysnúť. V prípade použitia sušeného droždia netreba zarábať kvások vopred.
Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú z nich rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát, rozrežeme na 8 častí a zrolujeme od širšej časti k špicu (od okraja ku stredu).
Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu podkysnúť.
Potom každý rožok potrieme vodou, posypeme makom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10 až 15 minút (treba sledovať podľa vlastnej rúry).
Zdroj: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Nadýchaný kakaový koláčik s ovocím
Ľahký a nadýchaný koláčik, ktorý poteší nielen počas oddychových víkendových dní.
Lievance sú vhodnými raňajkami, ktoré sa dajú pripraviť aj deň vopred a ráno ich stačí ohriať.
Kustovnica čínska je ker, ktorý pochádza z Číny.