Čokoládový „mousse“ koláč bez lepku a mliečnej bielkoviny
Použila som kokosovú múku, ktorá obsahuje vlákninu, viaže tekuté zložky a v kombinácii s použitými tukmi vytvára efekt peny s jemnou štruktúrou.
Potrebujeme:
- 5 ks keramických zapekacích misiek priemer 7 – 8 cm
- 1 dcl mandľového mlieka
- 0,7dcl silného výluhu z 20 g zrnkovej kávy
- 1 kávová lyžička mletého kardamómu
- 20 g kakaa
- 50 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 1 polievková lyžica mandľového masla
- 100 g hladkej kokosovej múky
- 220 g tmavej čokolády (min. 50 % obsah kakaa)
- 1 lyžica kokosového tuku na vymastenie formičiek
Postup:
Mandľové mlieko povaríme s kakaom, kardamómom a cukrom v širšom hrnci s dvojitým dnom. Pridáme kávu a privedieme do varu. Vypneme a v horúcej zmesi roztopíme nalámanú čokoládu. Vymiešame metličkou a pridáme kokosovú múku, mandľové maslo a vajcia. Vajcia pridávame nakoniec vymiešané metličkou a zašľaháme ich do zmesi, až keď má zmes – cesto nižšiu teplotu (dokážeme doň namočiť prst), vymiešame do hladkého krému. Cesto nalejeme do vymastených misiek cca 1,5 cm pod vrchný okraj. Necháme piecť cca 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Pečieme v teplovzdušnej rúre a do rúry pod plech s keramickými miskami dáme misku s vodou.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Bezlepkový jablkový pie s feniklovo-jablkovou plnkou.
Pečené slivky s orechmi a maslom
Slivky nie sú utopené v ceste, teda je to extra zdravý recept.
Zdravá maškrta pre labužníkov.