Bielkovinové bezlepkové koláčiky
Iba vajíčka, cukor a orechy? Stačí, chutia vynikajúco.
Suroviny:
- 2 vajíčka
- 250 g nasekaných, alebo mletých orechov (mandle a lieskovce sú chuťovo jednotkou)
- trstinový cukor (resp. med alebo cukor z kokosových kvetov) podľa chuti a preferencií
- dobrovoľná ingrediencia: čokoláda s vysokým podielom kakaa (70 % a viac) nasekaná na malé kúsky
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne a pomaly pridávame trstinový cukor alebo iné sladidlo podľa chuti, alebo podľa toho, či si sledujeme prísun sacharidov. Orechy zomelieme v mlynčeku na orechy. Kto má rád väčšie kúsky, môže skúsiť aj ručný mixér. A kto má čas a chuť, môže si oriešky nasekať nožom. Sneh s orieškami a žĺtkami premiešame. Lyžicou tvarujeme koláčiky a dávame ich na papier na pečenie (alebo robíme guľky tvarovaním v dlani). Pečieme pri 150 °C cca 30 minút. Pri pečení (sušení) necháme dvierka mierne pootvorené, aby unikala vlhkosť a pusinky boli pekne chrumkavé. Pusinky s orechmi a čokoládou pečieme pri vyššej teplote (asi 150 °C) kratší čas a čisté (bez čokolády) sušíme pri nižšej teplote (asi 100 °C) dlhší čas.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: