30. AUG 2016

Chalupársky vegetariánsky guláš

Život vegetariána nie je vždy jednoduchý, ale...

Recept pre 4 – 6 osôb

Potrebujeme:

  • 2 balenia sójových kociek (jedno balenie obsahuje 90 gramov)
  • 500 g pasírovaných paradajok
  • 2 červené papriky alebo 3 kapie
  • 2 väčšie zemiaky
  • 250 g veľkej purpurovej či strakatej uvarenej fazule (môže byť aj 1 konzerva)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ČL červenej mletej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1/2 ČL korenia garam masala
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého chili alebo 1 chili paprička (pre tých,  ktorí majú radi štipľavé)
  • 1 liter zeleninového bujónu alebo 9 dcl zeleninového bujónu a 1 dcl červeného suchého vína
  • mleté čierne korenie, soľ
  • olej (cca 1 dcl)

Postup:

Na dostatočnom množstve oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (cca 3 minútky). Pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku alebo kapiu, sójové kocky a smažíme ďalších 5 minút, pokým paprika trošku nezmäkne. V prípade potreby podlejeme troškou vody. Pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 3 ČL mletej červenej papriky, premiešame a pridáme pasírované paradajky a 1 liter zeleninového bujónu. Ak máte radi redší guláš, pridajte viac bujónu.

Tip: ak guláš nebudete servírovať deťom, pridajte namiesto 1 litra bujónu, 9 dcl bujónu a 1 dcl červeného suchého vína.

Varíme približne 15 minút a po tomto čase pridáme do guláša na kocky nakrájané dva väčšie zemiaky, fazuľu, mleté čierne korenie, 1/2 ČL korenia garam masala, 1/2 ČL mletej kurkumy a chili. Znížime teplotu na sporáku a varíme ďalších 15 – 20 minút pod pokrievkou. V prípade potreby guláš na záver dosolíme a máme hotový voňavý, hustý a neskutočne dobrý vegetariánsky guláš.

Servírujeme s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom.

Zdroj: biteme.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Šošovicová polievka s ovsennými vločkamiŠošovicová polievka s ovsenými vločkami

Šošovica patrí medzi výživné druhy strukovín. 

 

Karfiolová polievkaKarfiolová polievka

Stačia štyri ingrediencie a chutná polievka je na svete. 

 

Petržlenový krém s pestomPetržlenový krém s pestom

Rýchla a sýta polievka, dostupná počas celého roka. 


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Chalupársky vegetariánsky guláš

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.