Čokoládový chlieb
Kto miluje čokoládu, je to pre neho ten pravý experiment.
Chlieb je opäť kváskový, ak nemáte kvások, použite 10 g droždia.
Cesto
- 200 g celozrnného špaldového kvásku
- 200 g ražnej chlebovej múky
- 130 g ražnej celozrnnej múky
- 8 g soli
- 20 g kakaa
- 80 g kúskov kvalitnej horkej čokolády
- 100 g hrozienok
- 250 ml vlažnej vody – rozmiešajte v nej asi lyžičku medu, melasy alebo nejakého sladu (zlepšuje to proces kvasenia)
Postup
Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme cesto na dosku, vysypanú pohánkovou múkou alebo aj ražnou chlebou (asi 30 g), a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujeme bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachtľu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme to do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, nechajte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.
Tento čokoládový chlebík som rozdelila na dva menšie bochníky o váhe asi 400 g.
Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je cesto hydratovanejšie, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy účastníčky bavia na mojom slovnom spojení „chrstneme tam vodu”. Takže ako?
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech (na papier na pečenie) preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka, ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá, ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme pri teplote 250 stupňov a zvyšok pri 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklepte po ňom zo spodnej strany, bude to znieť duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dlhšie.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Zdravé krekry, ktoré sú stvorené na maškrtenie.
Chutné a zdravé, a navyše dodajú energiu.
Najlepšie boli tesne po upečení, mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne.