11. OKT 2016

Brokolicové karbonátky s pohánkovou kašou

Najčastejšou prioritou pri príprave obedov a večerí je rýchlosť. Každý zamestnaný človek to pozná.

Príprava: 25 min

Počet porcií: 4 detské, 3 dospelé

Suroviny

na kašu:

  • 200 g pohánky lámanky
  • 1 lyžica alebo 1 kocka BIO zeleninového bujónu 

na 9 fašírok:

  • 200 g varenej brokolice v pare
  • 2 domáce vajcia
  • 60 g jemných ovsených vločiek 
  • 1/2 červenej cibuľky
  • 1 lyžica alebo 1 kocka BIO zeleninového bujónu 
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice hrášku (možno použiť aj strúhanku)
  • štipka soli
  • 10 ml repkového oleja
  • 20 g masla

Postup:

Pohánku párkrát prepláchnite studenou vodou, potom pridajte 350 ml vody, kocku zeleninového bujónu, štipku soli a priveďte do varu. Za stáleho miešania, asi 3 minúty, prevarte a potom nechajte bokom dôjsť pod pokrievkou. Potom si pripravte misu a nadrobno do nej nakrájajte uvarenú brokolicu (bez hlúbu, robí neplechu pri formovaní placiek). Pridajte najemno nasekanú cibuľku, 2 vajcia, ovsené vločky, lyžicu zeleninového bujónu, prelisovaný cesnak a majoránku. Všetko dôkladne premiešajte a podľa potreby prisypte 1 až 2 lyžice hrášku, alebo strúhanky, aby vznikla kompaktná zmes. Navlhčenými prstami tvorte malé fašírky, ktoré klaďte na rozpálenú panvicu s troškou oleja. Karbonátky skôr opekajte na sucho a to zhruba 4 minúty z každej strany. Podávajte s plátkom masla, ktoré sa na kaši krásne rozpustí.

Zdroj: biochemicka.cz

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Karfiolové curry s tempehomKarfiolové curry s tempehom

V karfiole sa nachádza viacero účinných látok. Jedna z nich je indol-3-karbinol, ktorá podporuje detoxifikáciu pečene a odstraňuje nadbytočný estrogén z tela. 

 

Krupoto s červenou fazuľkouKrupoto s červenou fazuľkou

Jačmeň sa radí medzi prastaré obilniny a bol u nás veľmi používaný. Jačmenné krúpy sa vytratili z našich kuchýň a najčastejšie sa používajú pri príprave krúpových jaterníc.

 

Pečená treska so špenátom a tekvicou hokaidoPečená treska so špenátom a tekvicou hokaido

Ak rozmýšlate nad tým, čo ľahké a zdravé si dať na večeru, ste tu správne.


Autor článku

biochemicka

Michaela Bebová

Štúdium tak krásneho odboru akým je biochémia mi umožnilo nahliadnuť do problematiky výživy z tej najzákladnejšej úrovne - z úrovne metabolizmu a najzákladnejších chemických procesov v našom tele. Výžive a zdravému životnému štýlu sa venujem už viac ako 10 rokov, spolupracujem na výživových seminároch a akciách, venujem sa publikačnej činnosti a poskytujem konzultácie v oblasti výživy a zdravého životného štýlu s individuálnym prístupom ku každému klientovi.

www.biochemicka.cz

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Brokolicové karbonátky s pohánkovou kašou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.