8. SEP 2016

Datlový cheesecake so škoricou

Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert, ak chcete, má opäť zdravú príchuť.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 80 g trstinového cukru
  • 150 g zmäknutého masla živočíšneho 82 %
  • 90 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 90 g mandľovej hladkej múky 
  • 1vajíčko

Plnka:

  • 750 g ricotty
  • 4 dcl plnotučného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 30 g kokosového tuku
  • 0,01 l mandľového amaretta
  • 40 g kukuričný škrob
  • 80 g trstinový cukor
  • 150 g vykôstkovaných sušených datlí
  • kávová lyžička mletej  škorice
  • 2 g bourbon vanilka

Postup:

Pripravíme si cesto tak, že v hlbšej miske zmiešame všetky ingrediencie rukou a vypracujeme do tuhého a kompaktného cesta. Trvá to cca 10 minút. Cesto necháme odpočívať v chladnejšej miestnosti. Pripravíme si plnku. Datle namočíme na 30 minút do amaretta. Ak nechcete použiť alkohol, namočte ich do mlieka tiež na pol hodinu. Namočené datle dáme povariť (krátko asi 10 minút) v mlieku spolu s kokosovým tukom. Po vychladnutí ich vymixujeme ponorným mixérom, alebo prelejeme do vysokootáčkového mixéra. Vrátime do misy a pridáme ricottu, a krátko pomaly prešľaháme metličkou, aby zmes neobsahovala veľa vzduchu. Primiešame ešte vajíčko, škrob, vanilku, škoricu a metličkou miešame do hladkého krému.

Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do  tvaru a veľkosti  tortovej formy na výšku pol centimetra (maximálne). Papier s cestom rýchlo preklopíme do patentnej formy a rukami dotvarujeme okraje do výšky 3 cm. Ricottovú zmes nalejeme na cesto až pod okraj koláča. Tortová forma by mala mať polomer 24 cm. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 160 stupňov Celzia a pečieme 50 minút. Pod koláč umiestnime misku s vodou pre optimálnu vlhkosť. Po dopečení koláč necháme vychladnúť pomaly v rúre pri pootvorených dvierkach, aby sa postupne znižovala teplota a nepopraskal povrch.

Krájame až po úplnom vychladnutí, ideálne na 12 porcií. Najlepšie je ho dať do chladu ešte na 2 hodiny.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Špaldové pudingové rezyŠpaldové pudingové rezy

Pudingové rezy preto, lebo tento koláč zvykneme robiť na veľký plech a krájame ho na kúsky. 

 

 

Makové muffiny s mrkvou a malinamiMakové muffiny s mrkvou a malinami

Vláčne, mäkké a jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu. 

 

Posýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocímPosýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocím

Zvolila som špaldovú celozrnnú múku a mleté lieskovce.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Datlový cheesecake so škoricou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.