29. AUG 2016

Makové muffiny s mrkvou a malinami

Vláčne, mäkké a jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu. 

Suroviny: 

  • 300 g roztopeného masla farmárskeho 82 % 
  • 5 vajec izbovej teploty
  • 300 g trstinového cukru
  • 260 g makovej múky – nie mak
  • 60 g gaštanovej múky
  • 260 g špaldovej múky
  • 280 g najemno nastrúhanej  surovej mrkvy alebo rozmixovanej na kašu
  • 20 g čerstvého zázvoru (rozmixovať spolu s mrkvou)
  • 680 g acidofilného mlieka
  • 30 g prášku do pečiva
  • 12 g sódy bikarbóny
  • 400 g veľkých čerstvých malín, umytých a odkvapkaných
  • papierové košíčky na muffiny – výška 3 cm v počte cca 50 ks
  • pri bezlepkovej verzii zameňte špaldovú múku za teffovú a múku zo zemných mandlí v pomere 1:1

Postup:

Do väčšej misky dáme cukor a maslo. Cukor dôkladne metličkou  vymiešame s roztopeným maslom, pridáme vajcia a vymiešame do krémovej konzistencie. Pridáme múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Zľahka premiešame. Prilejeme acidofilné mlieko a na záver vmiešame varechou mrkvu a zázvor. Cesto musí byť hustejšie, ale musí sa pomaly liať. Do teflonových plechov – foriem vložíme muffinové papierové košíčky. Do košíčkov dávkujeme cesto do cca 2/3. Na povrch do stredu položíme malinu otvorom dolu. Malina počas pečenia  klesne do stredu.  Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečú sa  približne 25 minút. Muffiny ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť najlepšie na drevený podnos. Z tejto dávky vyjde 48 až 50 ks.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Posýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocímPosýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocím

Zvolila som špaldovú celozrnnú múku a mleté lieskovce.

 

Makové muffiny s višňamiMakové muffiny s višňami

Sú úžasné, šťavnaté, nepresladené, bez akejkoľvek múky, iba s mojím milovaným modrým makom.

 

Bezlepkové americké palacinkyBezlepkové americké palacinky

Palacinky z ryžovej múky nielen pre celiatikov.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Makové muffiny s mrkvou a malinami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.