Zimný šalát s hruškou, gorgonzolou, orechami a medovou zálievkou
Chutný, ľahký, zdravý a jednoduchý na prípravu. Šalát, ktorý je ideálny ako zdravý obed či večera.
Suroviny:
- 1 hruška
- poriadna hrsť rukoly
- poriadna hrsť miešaných zelených šalátových listov
- 1/2 gorgonzoly
- poriadnu hrsť vlašských orechov
- 3 plátky prosciutta
- 1PL medu
- 1 PL balzamikovej glazúry
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 PL olivový olej
- soľ
- biele korenie
- štipka sušeného čili korenia
Postup prípravy:
Hrušku zbavíme šupky a nakrájame na mesiačiky. V panvici si urobíme zálievku z olivového oleja, medu, balzamikovej glazúry, dijonskej horčice, štipky vody, soli, korenia a chilli. Vložíme do zálievky hrušky a krátko asi 3-4 minúty ich budeme restovať. Hrušky vytiahneme a pokiaľ sa nám zálievka ešte nezredukovala, necháme ju zovrieť pri stálom miešaní tak, aby sme mali glazúrovú konzistenciu. Pridáme orechy a odstavíme. Vezmeme prosciutto, natrháme ho na rôzne kúsky a opražíme nasucho alebo na štipke olivového oleja. Pripravíme si na misku šaláty a rukolu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na šaláty naukladáme hrušku, prosciutto, natrhanú gorgonzolu a všetko to zalejeme zredukovanou zálievkou s orechami.
Zdroj receptu: zdravienatanieri.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Uhorkovo-cuketový šalát s balzamikom
Do rúk sa mi dostalo špeciálne čerešňovo-mandľové balsamiko, ktoré sa výborne hodí k chrumkavej listovej zelenine.
Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi
Už jej karmínovo červená farba prezrádza, že je plná antioxidantov a zdraviu prospešných látok.
Tuniakový šalát s olivami a zrniečkami
Tuniak je výborným zdrojom zdravých tukov.